Fotograaf Kadir van Lohuizen verzamelde visuele bewijzen van de stijgende zeespiegel: 'We kunnen veel, maar de tijd...'

Fotograaf Kadir van Lohuizen bereisde de wereld om de stijging van de zeespiegel vast te leggen. Donderdag vertelde hij erover tijdens festival Noorderzon.

Petra Possel (links) in gesprek met fotograaf Kadir van Lohuizen over de werelwijde gevolgen van de stijging van de zeepspiegel

Petra Possel (links) in gesprek met fotograaf Kadir van Lohuizen over de werelwijde gevolgen van de stijging van de zeepspiegel Foto: DvhN

Halverwege het gesprek over het boek en de documentaireserie Na ons de zondvloed waarin Van Lohuizen met ‘visuele bewijzen’ een alarmerend beeld schetst van wat ons te wachten staat, begint interviewer Petra Possel moedeloos te worden. ,,Heb je nog wel vertrouwen in een oplossing?”, vraagt ze.

Van Lohuizen heeft dan al een half uur in woord en beeld verslag gedaan van wat hij de afgelopen jaren heeft gezien. Op Groenland, op Kiribati, in Bangladesh, in Indonesië, in de Verenigde Staten – op tal van plaatsen stijgt de zeespiegel door de opwarming van de aarde zo snel dat er dringend maatregelen moeten worden getroffen. Ook in Nederland.

‘We kunnen veel. Maar de tijd...’

,,We hebben na 1953 veertig jaar gedaan over de bouw van de Deltawerken”, zegt Van Lohuizen. ,, Als je het vergelijkt met de kust van Bangladesh en de oostkust van de Verenigde Staten ging dat om een piepkleine kuststrook. We kunnen veel. Maar de tijd…. En er is geen enkele reden om aan te nemen dat het mee zal vallen.“

Iets daarvoor had hij al duidelijk gemaakt dat de zeespiegel zich van arm en rijk niets aantrekt. Daarna probeert hij zijn kwaadheid te verbergen over het dommige bouwen in gebieden waar je met het oog op de toekomst niet moet bouwen. Er komt een moment dat de verzekeraars er niet meer in meegaan, voorspelt de fotograaf.

Waar kunnen we het best naartoe verhuizen?

Dan begint hij weer over Nederland als een afvalputje, dat last gaat krijgen van een stijgende zeespiegel en van rivieren die hun niet meer kwijt kunnen. Nu stroomt het water nog naar de Noordzee. Straks niet meer.

,,Waar kunnen we straks het best naartoe verhuizen, binnen Nederland?”, wil Possel weten. Na een korte aarzeling geeft Van Lohuizen een antwoord: ,,Daar zijn goede kaartjes voor: de Veluwe en hier wat naar beneden. Drenthe.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu