Deborah Poynton maakt schilderijen vol verwijzingen waar je zelf tot oktober in het Drents Museum een betekenis aan mag geven

Het Drents Museum toont als eerste museum in Europa een solo van Deborah Poynton. De Zuid-Afrikaanse kunstenares maakt imposante schilderijen vol verwijzingen, waar we zelf betekenis aan mogen geven.

Deborah Poynton bij haar altaarstuk in het Drents Museum: "Ik maak zulke grote schilderijen, zodat je echt in die werelden kunt opgaan, en je je even af kunt sluiten van de rest om je heen"

Deborah Poynton bij haar altaarstuk in het Drents Museum: "Ik maak zulke grote schilderijen, zodat je echt in die werelden kunt opgaan, en je je even af kunt sluiten van de rest om je heen" Foto: Peter Wassing

Museumdirecteur Harry Tupan stuitte enkele jaren geleden toevallig op het werk van Deborah Poynton. ,,Het zat vol verwijzingen naar andere kunst uit het verleden. Déze vrouw is goed thuis in de kunstgeschiedenis, zag ik meteen. Maar ze was eigenlijk nog niet ontdekt’’, vertelt Tupan. ,,Ik wilde Poynton graag naar het museum halen, zodat het grote publiek haar kan leren kennen.’’ Bovendien past haar schilderstijl in het hedendaags realisme, een van de speerpunten van het Drents Museum.

menu