Deze tijdschriften vol seks, drugs en rock-‘n-roll schudden Nederland in de jaren 60 flink op. Boek van Jan Pen en Peter Sijnke verzamelt grote collectie undergroundbladen

Hitweek, Aloha, Kink, Gandalf, Hellup!, Oelaat. Wie kent ze nog? Tijdschriften die eind jaren zestig en begin jaren zeventig de hoop, de dromen en vooral de sterke drang naar vrijheid van de jeugd weerspiegelden. Maar het bleef niet bij deze vijf bladen. Het boek ‘Tegenkultuur’ van Peter Sijnke en Jan Pen bevat een in geuren en kleuren gedrenkt overzicht van die zogenoemde undergroundpers.

Jan Pen: ,,Toen ik 14 was, kocht ik mijn eerste Aloha. Nummer 29. Dat was breekpunt in mijn jeugd. Iedereen praatte over dat blad."

Jan Pen: ,,Toen ik 14 was, kocht ik mijn eerste Aloha. Nummer 29. Dat was breekpunt in mijn jeugd. Iedereen praatte over dat blad." Foto: Jan Pen

Die titel duidt voor een groot deel al de sfeer van die tijd waarin de babyboomers langzamerhand volwassen werden. ,,Tegenkultuur of undergroundpers kan je beschouwen als kritiek op de gevestigde orde, dan wel een alternatieve visie op de maatschappij”, vertelt de 67-jarige Pen.

Alternatieve maatschappij