Dit Groningse kunstcollectief kleurt met ‘Lily’ de Noorderzonvijver

Lily van WERC is nu even rood, in de vijver van het Noorderplantsoen. Foto: Knelis

Het Groningse kunstcollectief WERC maakt al jaren op zichzelf staande en tegelijk terreinverbindende installaties op Noorderzon. Deze editie is dat Lily (spreek uit: ‘Lillie’).

Omgeven door muziek en geroezemoes dobbert Lily als een verspreide school visin de vijver van het Noorderplantsoen. Lily telt driehonderd subtiel van kleur verschietende lichtbolletjes, geplaatst door de licht- en projectiekunstenaars van WERC. Vaste Noorderzon-bezoekers kennen hun werk. Het Groningse kwartet verzorgde eerder projecten.

Elk lichtje een eigen computer

Neem Waterstaat , een installatie van yerrycans die telkens een andere kleur kregen, ook op de vijver. Lily is weer een onderzoeksfase verder. ,,Bij Waterstaat maakte één computer een berekening, waarna de lichtverandering bij alle elementen tegelijk plaatshad. Dat was toen de stand van de techniek. Bij Lily is elk object zijn eigen computer, met zijn eigen berekening”, zegt Olav Huizer, een van de WERC-kunstenaars.

Op het terras aan de rand van de vijver pakt hij een plaatje uit zijn tas. ,,Kijk, dit is een Lily. M et een eigen zender, eigen temperatuurmeter en meer”, zegt hij wijzend op chips. ,,Een zo’n Lily kan aan de hand van de omstandigheden bepalen of hij een andere kleur wil, en geeft dat dan door. De volgende kan het daarmee eens zijn, of niet. Die maakt zijn eigen berekening.” Gevolg is dat je soms van de ene kant rode bolletjes ziet optrekken, terwijl van de overzijde groen dominant komt ‘aanrollen’. ,,Dan is het afwachten wat er in het midden gebeurt.”

Onderzoek is de basis van elk project

Het is een typisch WERC-project, gemaakt in opdracht van Noorderzon én Welcome To The Village in Leeuwarden. ,,Onderzoek is altijd onze basis. Het moet altijd nieuw zijn.” Klinkt naar een ingewikkelde opleiding. Nee dus. ,,We komen allemaal van de kunstacademie. Ik deed wiskunde op de middelbare school. Voor de rest is internet de grote leermeester. Daar vind je alles.”

 

Chinese Muur

WERC-werk vind je dan nu in Groningen, eerder al had het collectief - het is maar een greep - projecties bij een festival op de Chinese Muur en maakte het videowerk in Taiwan, leverde het projectiekunst aan Zwarte Cross en Awakenings en werkte het voor NNT/Club Guy & Roni. Lily ligt in het verlengde van Pixi, een lichtkunstproject in het Drentse bos bij Drouwen, waarbij pulserende lichtjes dienden als bospadwijzer.

Dromen en doen

Huizer: ,,Dat zou ik nog wel eens in een groot Fins bos willen uitleggen. En Lily op een meer, als projecten op zich, buiten festivals om. Dat je ergens komt aanlopen en ineens Lily ziet. Aangestuurd door zonne-energie, zodat Lily soms tijdelijk slaapt en na twee weken voldoende zonlicht weer aangaat.” Anderen dromen erover, WERC doet het.

 

Nieuws

Meest gelezen

menu