Douma’s Noordpool Orkest wint Groninger Cultuurprijs

Het Noordpool Orkest, hier op Noorderzon, is een van de winnaars van de categorie Groninger Cultuurprijs. Foto: Knelis

Het Noordpool Orkest, danser/choreograaf/theatermaker Mohamed Yusuf Bos en theaterwerkplaats De Wijk de Wereld zijn de winnaars van de Groninger Cultuurprijzen 2019.

Die werden gisteravond in MartiniPlaza in Groningen uitgereikt door commissaris van de Koning René Paas en gedeputeerde Mirjam Wulfse van Cultuur.

Bigband

De Groninger Cultuurprijs ging naar het Noordpool Orkest van de Groningse componist/arrangeur Reinout Douma. Volgens de jury werd het na tien succesjaren van de 42-koppige bigband hoog tijd dat deze de prijs won. Het Noordpool Orkest kent een gevarieerd repertoire, met onder meer jazz, hiphop, rock en blues. Ook NoordWoord en Graspop waren genomineerd.

Mohamed Yusuf Boss, winnaar van de Groninger Talentprijs, is voor de jury een artiest die een huis voor verhalen creëert, met als toegevoegde waarde dat hij zijn persoonlijke verhaal meeneemt. ,,Met zijn talent helpt hij anderen verder en versterkt hij de culturele sector.” Sandra de Groot en Fleur van der Bij waren ook genomineerd.

Theaterwerkplaats

De winnaar van de Groninger Cultuurprijs voor Amateurkunst, De Wijk de Wereld, brengt volgens de jury groepen samen en laat mensen op hun manier een plek op het podium vinden. Jaarlijks neemt deze theaterwerkplaats met telkens een andere wijk en haar bewoners de Stadsschouwburg over. Hier waren ook The Vibez en Babaddaar genomineerd.

De prijzen (elk à 5000 euro) zijn een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de provincie Groningen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu