Drents Museum Assen in finale Art Rocks met liedje geïnspireerd op 'Zelfportret met aapje' van Frida Kahlo

Singer-songwriter KEES liet zich voor haar nummer 'Vast' inspireren door het kunstwerk 'Zelfportret met aapje' van Frida Kahlo. Foto: Jelmer de Haas

Het Drents Museum staat in de finale van muziekcompetitie Art Rocks dankzij singer-songwriter KEES, die het lied Vast schreef geïnspireerd op het kunstwerk Zelfportret met aapje van Frida Kahlo.

‘Ruim 300 muzikanten veranderden wereldberoemde kunstwerken van onder andere Basquiat en Henk Helmantel tot catchy popliedjes, emotionele rap tracks en feministische ballads’, meldt het Drents Museum.

Halve finale in Drents Museum

Uiteindelijk mochten 88 deelnemers voor hun gekozen kunstwerk in een van de veertien aangesloten musea optreden tijdens de halve finale. Op 22 april traden zes acts in het Drents Museum live op bij het gekozen kunstwerk. Met optredens bij Het meest Hollandse stilleven van Henk Helmantel, Vrouw met groene ketting van Jan Sluijters, Zelfportret met aapje van Frida Kahlo en de volière in de vorm van een huis voor een tortelduif. De museumronde is hier terug te kijken .

Uit deze veertien museumrondes zijn door de jury, bestaande uit onder andere muzikanten Sef, Kovacs en S10, zeven finalisten gekozen. De achtste finalist is gekozen met publieksstemmen.

Naast KEES staan KEEK (Van Gogh Museum), Philippine (Museum de Lakenhal), Naomi Snell (Noordbrabants Museum), Felix ter Avest (Fries Museum), Yara (KAF), Rubenson (Panorama Mesdag) en Yoeri (Bonnefanten) in de finale.

Oordeel zonder iemand te kennen

Singer-songwriter Evelien Keesmaat, alias KEES, schreef een nummer bij het kunstwerk Zelfportret met aapje van Frida Kahlo . KEES: ,,Ik kende Frida Kahlo nog helemaal niet en moest, toen ik het schilderij voor het eerst zag, zelf een beetje lachen om onder andere het aapje. Ik schrok toen ik Frida’s verhaal las en begreep dat dit schilderij allesbehalve grappig is. Ik werd hierdoor getriggerd, omdat men vaak een oordeel over iemand anders heeft zonder diegene daadwerkelijk te kennen. Met dit lied richt ik mij tot die mensen.”

Viva la Frida!

De grote Frida Kahlo-tentoonstelling in het Drents Museum werd vanwege het coronavirus een jaar uitgesteld. Viva la Frida! - Live and art of Frida Kahlo is vanaf oktober 2021 te zien in Assen.

De finale van Art Rocks is zaterdag 8 mei (digitaal) in Paradiso. Acht finalisten strijden dan om de eerste prijs: een bedrag van 1.000 euro en studiotijd in de Wisseloord Studios. De finale is op zaterdag 8 mei om 23.00 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3.

Nieuws

Meest gelezen

menu