Drents Museum maakt zich (nog) geen zorgen om Iran-expositie

Een gouden drinkbeker uit de Iraanse stad Marlik (ca. 1100 - 900 v.Chr.). Hoogte 18 cm. Foto Drents Museum

Het Drents Museum maakt zich vooralsnog geen zorgen over de grote Iran-expositie, die voor komende zomer gepland staat. De huidige onrust in het land staat de voorbereidingen niet in de weg.

,,Alle seinen staan op groen”, zegt conservator Vincent van Vilsteren, samensteller van de expositie Iran - Bakermat van de beschaving. ,,Je weet natuurlijk niet wat er gaat gebeuren. Als het uitdraait op een burgeroorlog wordt het een ander verhaal, maar dat ligt niet in de lijn van de verwachtingen.”

‘Heel breed beeld’

Van 17 juni tot en met 18 november zijn in het Drents Museum in Assen 194 objecten te zien uit Iran. De archeologische vondsten zijn afkomstig uit de periode van 7000 voor Christus tot 1600 na aanvang van onze jaartelling. Van Vilsteren: ,,De tentoonstelling geeft een heel breed beeld.”

In de betreffende periode zijn veel verschillende culturen op het grondgebied van het huidige Iran ontstaan, gegrondvest door verschillende volkeren zoals de Assyriërs, Babyloniërs en Perzen. ,,Met Irak vormt Iran toch de bakermat van de beschaving”, zegt Van Vilsteren.

Voor het eerst te zien in Nederland

De objecten - variërend van een stuk vuursteen uit het laat-paleolithicum, vele zilveren en gouden objecten, spullen van speksteen, tot geglazuurde borden uit de tiende tot zestiende eeuw - zijn voor het eerst in Nederland te zien. De archeologische vondsten komen uit heel Iran.

Een deel was vorig jaar te zien in de Bundeskunsthalle in Bonn. Van Vilsteren: ,,Maar voor een groot deel gaat het om andere objecten, die – als je het vergelijkt met wat wij hadden in die tijd – heel bijzonder zijn. Om je vingers bij af te likken. Zo is er veel moois uit de periode dat in Iran de landbouw zijn intrede deed, 6000-5000 voor Christus, met dierenafbeeldingen.”

Nieuws

Meest gelezen

menu