Drents Museum zet werk van Groninger schilder Henk Helmantel centraal in volgende grote tentoonstelling

Henk Helmantel, Het meest Hollandse stilleven, 2019, olieverf op paneel, 122 x 185 cm. Particuliere collectie. Foto: Art Revisited

Zo’n zestig schilderijen van de Groninger kunstschilder Henk Helmantel zijn vanaf 4 oktober te zien tijdens een grote overzichtstentoonstelling in het Drents Museum in Assen.

Helmantel wordt internationaal geroemd om zijn meesterlijk geschilderde stillevens en kerkinterieurs.

In plaats van Frida Kahlo-tentoonstelling

Daarnaast worden in de grote tentoonstellingszaal van het museum in Assen voorwerpen tentoongesteld die op Helmantels stillevens zijn afgebeeld en die uit de persoonlijke verzameling van de kunstenaar komen.

De overzichtstentoonstelling komt volgens museumdirecteur Harry Tupan in plaats van de Frida Kahlo-tentoonstelling. ,,Vanwege het coronavirus is die naar het najaar van 2021 verplaatst. In de korte voorbereidingstijd die ons restte, moesten we op zoek naar een nieuwe invulling voor de periode oktober 2020 tot en met maart 2021.”

‘Nieuwe generatie kan met Helmantels werk kennismaken’

Tupan zegt dat het plan voor een tentoonstelling over Henk Helmantel al langer bestond. Het Drents Museum exposeerde in 2004 ook al werk van hem. ,,Zijn werk heeft een sterke relatie met onze collectie hedendaagse figuratieve kunst. Met deze nieuwe tentoonstelling kunnen we naast reeds bekende ook recente schilderijen van Helmantel laten zien en kan een nieuwe generatie met zijn werk kennismaken.”

De expositie opent 4 oktober en loopt door tot en met 7 maart 2021.

Museumbezoek alleen met ticket met tijdvak

Het Drents Museum hoopt 1 juni weer open te gaan. Bezoekers kunnen vanaf deze datum het museum alleen bezoeken op vertoon van een vooraf gekocht ticket met tijdvak. De tentoonstelling Barbizon van het Noorden is in verband met de coronacrisis verlengd tot en met 13 september 2020.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Aanrader van de redactie
menu