Streaming erfgoed: afwezigheid bezoekers inspireert Drentse musea tot hausse aan digitale activiteiten

Het Gevangenismuseum liet een luistertocht maken op basis van het boek Het pauperparadijs. Foto Gevangenismuseum

Bezoekers ontvangen zit er nog steeds niet in, desondanks hebben de musea in Drenthe het druk.

Vooral online zijn ze het afgelopen jaar veel actiever geworden, zo bleek maandag tijdens een congres van het Platform Drentse Musea. De 92 aanwezige congresgangers bewezen het zelf. Alle toespraken, lezingen en discussiepanels werden vanwege de coronabeperkingen online bijgewoond en gehouden.

Dat gold ook de openingstoespraak door cultuurgedeputeerde Cees Bijl. Die zegde vanuit zijn huiskamer, met een meerdelige encyclopedie van papier binnen handbereik, toe dat de provincie Drenthe musea wil helpen zich verder te professionaliseren. Bijl wil dat doen door, bijvoorbeeld, meer musea lid te laten worden van de Nederlandse Museum Vereniging (NMV).

Provincie wil dat meer Drentse musea met een museumjaarkaart bezocht kunnen worden

NMV-lidmaatschap heeft als voordeel dat bezoekers in musea terechtkunnen met de museumjaarkaart. Nu geldt die laagdrempelige toegang voor slechts tien musea in Drenthe. Bij het Platform Drentse Musea zijn er evenwel 54 aangesloten, van het grote Drents Museum in Assen tot en met het kleine Nostalgische Kinder- en Poppenwagen museum in Echten.

De drempel voor kleinere musea is de soms hoge NMV-contributie; die is onder mee gekoppeld aan bezoekersaantallen, legaten, subsidies en horeca-inkomsten. ,,Wat mij betreft kijken we of we de contributiekosten voor rekening van de provincie kunnen laten komen. Lidmaatschap van de NMV versterkt de musea landelijk maar ook in de provincie Drenthe”, aldus Bijl.

Volgens de meest recente cijfers zijn nationaal 438 musea bij de NMV aangesloten. In 2019 trokken ze samen 33 miljoen bezoekers. Dat aantal werd vorig jaar bij lange na niet gehaald. Definitieve cijfers zijn er nog niet.

Niet alle musea hebben een beroep op steunmaatregelen gedaan

De landelijke vereniging waarschuwde vorig jaar tot twee keer toe voor het omvallen van musea in Nederland. In Drenthe is dat (nog) niet gebeurd. Gedeputeerde Bijl liet weten dat niet alle musea een beroep hebben gedaan op een waarderingsbijdrage uit Assen en de mogelijkheid om coronasteun aan te vragen. Er is een half miljoen euro beschikbaar voor investeringen in kleinere musea. Een deel daarvan is uitgegeven aan coronasteun.

Verschillende musea vulden de leegte door digitaal actiever te worden. Zo liet het Gevangenismuseum in Veenhuizen een met hulp van schrijfster Suzanna Jansen en acteur Paul Kooi een luistertocht maken op basis van het boek Het pauperparadijs . Het Hunebedcentrum in Borger greep de gelegenheid aan zich breder te profileren en zette in op het aanbieden van online lezingen en cursussen.

Nu is vanuit Drenthe te zien dat de parel van Vermeer maar weinig voorstelt

Het Drents Archief en Onderduikersmuseum De Duikelaar sloegen nog voor de coronacrisis de handen ineen voor ‘Het oorlogsdagboek van Drenthe’, een educatieproject met augmented reality . Nu het museum voor publiek gesloten is, hebben ze daar baat bij, vertelde Willy Smid van het museum in Nieuwlande. ,,Want we kunnen met dit project naar de scholen toe.”

Ter inspiratie mochten de Drentse musea zich spiegelen aan de online-activiteiten van het Mauritshuis in Den Haag. Het museum naast het torentje van premier Mark Rutte zette afgelopen jaar grote digitale stappen en mag zich nu het eerste gigapixel-museum ter wereld noemen.

Alle schilderijen op zaal in het Mauritshuis zijn vanuit Drenthe tot in detail te zien. Project manager digital engagement Sandra Verdel gaf enthousiast tekst en uitleg bij het beroemdste schilderij in het museum, Het meisje met de parel van Johannes Vermeer: ,,Dankzij ons gigapixelmuseum kun je nu zien dat de parel maar heel weinig voorstelt.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu