Vuistbijlen van Drentse neanderthalers reizen naar Denemarken voor grote expositie

Reconstructie van een neanderthalerman, die te zien was op de expositie 'Giants of the Ice Age'. Foto: ANP/Remko de Waal

Een vijftiental Drentse vuistbijlen verhuist tijdelijk naar Denemarken. De stenen werktuigen, die zo’n 50.000 jaar geleden in Noord-Nederland door neanderthalers zijn gemaakt, worden vanaf 17 november tentoongesteld in het Moesgaard Museum.

Op die dag opent in het museum nabij Aarhus Neanderthal – In the land of the mammoth hunters , een grote overzichtstentoonstelling over deze verdwenen mensensoort.

De vuurstenen werktuigen zijn in bezit van het Drents Museum. ,,Het bijzondere van de Drentse vondsten is dat ze gedaan zijn aan de randen van het verspreidingsgebied van de neanderthalers”, vertelt Bastiaan Steffens, conservator archeologie van het Drents Museum. ,,Daarnaast werden in Noord-Nederland al relatief vroeg neanderthalerartefacten gevonden.”

Verhoogd risico op complicaties bij corona

De expositie in Denemarken focust op nieuwe ontwikkelingen in het neanderthaler-onderzoek. Zo wordt onder meer ingegaan op de ontmoetingen met moderne mensen en het verdwijnen van de neanderthalers. ,,Vooral het dna-onderzoek heeft immens interessante bevindingen opgeleverd”, vertelt Steffens.

Volgens de meest recente inzichten hebben moderne mensen zo’n anderhalf tot drie procent neanderthaler-dna in hun genoom. Vorige week werd nog bekend dat een verhoogd risico op complicaties bij coronabesmetting, verband houdt met een dna-variant die afkomstig is van neanderthalers.

Vindplaats Peest hofleverancier

Ongeveer de helft van de stenen werktuigen die naar Denemarken gaan, is afkomstig van de grote vindplaats Peest. Daar werden sinds 2007 honderden neanderthaler-artfeacten gevonden, waaronder opvallend veel vuistbijlen. Vorige week werd er nog een vuistbijl aan de collectie toegevoegd, toen een in 2011 opgegraven stuk bewerkt vuursteen perfect bleek te passen op een oppervlaktevondst uit mei 2020, waarvan al vermoed werd dat het om een vuistbijlfragment ging.

Vorige week verscheen overigens bij uitgeverij Van Gorcum ook de tweede druk van het overzichtswerk dat vorig jaar naar aanleiding van de ontdekkingen in Peest werd gepubliceerd: Neanderthalers in Noord-Nederland – Leven aan de rand van de oerwereld , van Marcel Niekus en Evert van Ginkel. De eerste druk van 1500 exemplaren was uitverkocht.

Er is nog een tweede Drents tintje aan de Deense neanderthaler-tentoonstelling. Steffens: ,,De replica van de mammoetschedel waar je vroeger in het Drents Museum tegenaan liep als je de afdeling prehistorie opkwam, verwelkomt tijdens deze expositie de bezoekers in de ontvangsthal van het Moesgaard Museum.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu