Driek van Wissen is tien jaar dood, maar allesbehalve vergeten (door Joris)

Dichter Driek van Wissen (1943 - 2010). Foto DvhN

Op de kop af tien jaar geleden overleed Driek van Wissen (1943 -2010). De dichter was onwel geworden op een vliegveld in Istanbul en stierf aan de gevolgen van een hersenbloeding. Zijn overlijden kwam als een schok. Hij was pas 66 jaar en was net begonnen als columnist.

Kort na zijn terugkeer in zijn woonplaats Groningen, waar hij ook begraven ligt, werd de dichter (des Vaderlands) en oud-leraar op verschillende manieren herdacht. Daar bleef het niet bij.

Zo namen vrienden en bewonderaars nadien het initiatief voor de Driekdag, een jaarlijkse herdenking in café Wolthoorn & Co in Groningen met veel vrolijkheid en bijpassende gedichten. Door de aanwezigheid van het coronavirus kan de Driekdag vandaag niet in het openbaar doorgang vinden.

Joris komt met een antwoord: Driek

In plaats daarvan wordt Van Wissen op een andere passende wijze herdacht. Morgen staat hij centraal in de wekelijkse column van Jean Pierre Rawie in de cultuurbijlage van Dagblad van het Noorden . Voorts schreef Ton Peters een speciaal gedicht voor Van Wissen, getiteld Driek , vanuit het perspectief van diens kat Joris, die ooit door Van Wissen werd bezongen in het gedicht Joris .

Hieronder beide gedichten, eerst die van Driek, daarna die van Peters:

#

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu