Dubbele Zilveren Krekel voor Het Houten Huis: in de race voor beste jeugdtheaterproductie en beste podiumprestatie van het het jaar

Voorstelling 'IK eh...ik' van Het Houten Huis, met Martin Franke. Foto: Moon Saris

Het Groningse jeugdtheatergezelschap Het Houten Huis mag dubbel hopen op een Gouden Krekel, voor de beste voorstelling en de beste individuele podiumprestatie in de twee afgelopen seizoenen.

Het Houten Huis kreeg een Zilveren Krekel voor de jongste productie IK... eh ik in de categorie ‘meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie’. In de tweede categorie, ‘meest indrukwekkende podiumprestatie’, ging een Zilveren Krekel naar Douwe Hibma, voor zowel zijn decorontwerp voor IK eh...ik als dat voor Ruimtevlucht , de vorige voorstelling van Het Houten Huis. De Zilveren Krekel is tevens de nominatie voor een Gouden.

Jury zeer onder de indruk

De jury, onder voorzitterschap van programmeur Katinka Enkuizen van Theater Rotterdam, noemt IK eh..ik net een schilderij. ‘De twee fantastische acteurs Martin Franke (die ook voor de dromerige muziek tekent) en zijn alter ego Daan Hamel zij als een vis in het water en lagen er in om voor onze ogen samen te vloeien tot één personage’.

De jury roemt Douwe Hibma om de eigenzinnigheid en de kracht die hij uit zijn decors voor twee totaal verschillende voorstellingen laat spreken. ‘Een ruimteschip als de ark van Noach in Ruimtevlucht en een decor dat in IK eh...ik ‘ onnavolgbaar bijdraagt aan het gevoel van verwarring en onmacht bij het hoofdpersonage. Als een tollend surrealistisch schilderij waarnaar je met open mond blijft kijken’.

De concurrenten van Het Houten Huis zijn Zwijnenstal van Theater Sonnevanck & De Nederlandse Reisopera en Een voorstelling die schijt heeft aan zijn eigen vage titel van Theater Artemis. Hibma heeft als decorvormgever voor ‘beste podiumprestatie’ drie acteurs als mededingers.

Nieuws

Meest gelezen

menu