Eén verhaal, vijf tekenaars. Illustrator Marloes de Vries deed mee aan een bijzonder project van de gerenommeerde Thé Tjong-Khing

Op initiatief van Thé Tjong-Khing maakten vijf striptekenaars vijf versies van het verhaal De man die geen saxofoon mocht spelen. Marloes de Vries is een van hen.

Openingspagina De man die geen saxofoon mocht spelen. (2020) Marloes de Vries.

Openingspagina De man die geen saxofoon mocht spelen. (2020) Marloes de Vries.

Thé Tjong-Khing, een grote naam voor wie van boeken houdt. Marloes de Vries ontdekte hem toen ze op de basisschool in Klazienaveen een deeltje uit de Jonge Lijster-reeks onder ogen kreeg. ,,Ik was op slag verliefd op zijn illustraties”, vertelt de tekenaar/illustrator over de telefoon vanuit haar woonplaats Capelle aan de IJssel.

,,Snel daarna heb ik bij de bibliotheek Kleine Sofie en Lange Wapper van Els Pelgrom geleend waar hij de tekeningen voor heeft gemaakt. De magie van die illustraties! Daarna ben ik hem blijven volgen. Eerst als lezer, later als tekenaar. Iedereen kent Thé Tjong-Khing, ook mensen die geen boeken lezen. Dat is al heel bijzonder.”

Een bijzonder project

En toen werd De Vries vorig jaar, via haar bevriende collega Aimée de Jongh ( Snippers , De terugkeer van de wespendief ) gepolst om mee te doen aan een bijzonder project van de inmiddels 87-jarige Tjong-Khing: het korte verhaal De man die geen saxofoon mocht spelen van Lilian Blom vijf keer verstrippen. Ook Ibrahim R. Ineke en Juliette De Wit zouden meedoen.

,,Zonder precies hoe en wat te weten, zei ik ja”, vertelt De Vries (Emmen, 1984). Later volgde er een vergadering. ,,Zat ik ineens naast hem aan tafel. Bijna surrealistisch, alsof ik in een andere dimensie was beland. Het klinkt misschien een beetje dweperig, dat is dan maar zo. Ik voelde me trots. Samenwerken met Thé Tjong-Khing, hoe vaak krijg je zo’n kans?”

Dan ook maar uitgeven

De opdracht leek eenvoudig: lees het verhaal van Blom en doe wat je wilt. ,,Maak maar iets. Normaal wil ik altijd precies weten wat er verwacht wordt en de bedoeling is en voor welk publiek”, vertelt De Vries. ,,Pas toen we de tekeningen klaar hadden, werd bedacht om het ook uit te geven, als album. Toen moest er nog wel een uitgever worden gevonden.”

De man die geen saxofoon mocht spelen speelt op een cruiseschip, waar een oudere man ongevraagd aan een oudere dame over zijn grote liefdes vertelt, muziek en vrouwen. „Veel van mijn werk is lieflijk en zacht. Zo heb ik sinds twee jaar een strip in de Tina , Lotta . Dit was echt iets anders. Het gaat over seks, mishandeling en de vergankelijkheid.”

Experimenteren

Juist die rauwe kant van het verhaal was uitnodigend. ,,Een mogelijkheid om een grens te verleggen. Experimenteren, zonder kaders werken, de tekeningen over de pagina’s laten zweven. Toen ik zag wat de anderen ervan hebben gemaakt; iedereen kijkt en vertelt weer anders. Ik heb mij nog redelijk netjes aan het verhaal gehouden.”

De uitdaging zat vooral in het oprekken van grenzen. De Vries is als illustrator gewend om toegepast te werken, dienstbaar te zijn. ,,Ik denk na hoe iets op het publiek kan overkomen, ook als het om een eigen verhaal gaat zoals Lotta . Het leuke van dit project is dat ik nergens rekening mee hoefde te houden.”

De droom: een kinderboek

De Vries zou graag meer vrij werk verrichten, zegt ze. ,,Het klinkt heel onromantisch, maar ook als stripmaker en illustrator moet je zorgen voor brood op de plank. Bij mij is het zo dat ik eerst de rekeningen betaald wil hebben, pas daarna komt de vrijheid. Ik ben met dit vak begonnen omdat ik een kinderboek wilde maken. Daar is het nog steeds niet van gekomen. Misschien moet ik dat mezelf een keer toestaan.”

Bij wijze van aanloop is ze begonnen met het schilderen van landschappen. Op Instagram heeft ze een bijpassend account aangemaakt. ,,Ik heb al 44 volgers! Het is misschien weinig vergeleken met de 130.000 volgers voor mijn gewone account, maar ik ben er erg blij mee. Het schilderen doe ik naast de strips en de illustraties. Het is een behoorlijke puzzel, maar wel een mooie.”

#

De man die geen saxofoon mocht spelen met werk Ibrahim R. Ineke, Juliette De Wit, Marloes de Vries, Aimée de Jongh en Thé Tjong-Khing is verschenen bij uitgeverij Personalia. Prijs 8,95 euro.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu