EM2 Groningen dicht: oprichter verwacht geen happenings meer in 2020 en 2021

DJ Daan Soer draait op 14 maart in een al lege EM2 tijdens het Streaming Festival voor culturele zzp-ers. Foto: DvhN

Chris Garrit trekt de stekker uit zijn podium en evenementenlocatie EM2 in Groningen. ,,Helaas moeten we door het vreselijke coronavirus concluderen dat de EM2 in haar huidige vorm moet stoppen’’, meldde hij Paasmaandag op Facebook.

Garrit is bezig met een nieuwe invulling voor de ‘muziekschuur’, maar wil daar nog niets over kwijt. ,,Ik moet daar nog een beetje cryptisch over zijn.’’ Hij wijst erop dat er niet staat dat hij failliet is. ,,Het is zeker dat je dit hele jaar geen 800 man meer in een zaal kunt stouwen en in 2021 denk ik ook niet. Dat betekent dat de huidige vorm niet meer kan.’’

De voormalige nachtburgemeester van Groningen ontwierp de zaal op het voormalige Suikerfabriekterrein zelf en bouwde hem ook grotendeels. Er werden concerten en allerlei andere bijeenkomsten gehouden. ,,Alles was al afgezegd, tot en met oktober. Dat is een strop van 3 ton. Zelf concerten organiseren kan ook niet: als je een band wilt hebben, moet je ze betalen en heb je publiek nodig. Een hele industrie houdt op te bestaan’’, aldus Garrit.

Streaming Festival

Hij was een maand geleden een van de organisatoren en gastheer van het Streaming Festival, bedoeld om zzp’ers in de cultuursector te steunen. Toen leek het er nog op dat die sector tot 1 april stil zou liggen.

Garrit verwacht dat meer podia de dupe worden van het virus. ,,Misschien dat overgesubsidieerde instellingen nog iets kunnen doen met minder stoelen, maar ook Vera heeft een probleem. Iedereen die als bedrijfsmodel veel mensen moet trekken. Achthonderd man in een zaal is niet meer van deze tijd. Dat betreuren we ten zeerste, want ons hart ligt juist bij het bij elkaar brengen van mensen. Maar het is gewoon een feit.’’

De korte mededeling op Facebook sluit af met: ,,We kijken terug op een geweldige tijd. Iedereen super bedankt!’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Coronavirus
menu