Actrice Lotte Dunselman genomineerd voor prestigieuze toneelprijs voor haar rol in 'De Poolse bruid' van Noord Nederlands Toneel

Noord Nederlands Toneel-actrice Lotte Dunselman maakt kans op de belangrijkste toneelprijs. Foto: Martijn Halie

Lotte Dunselman is genomineerd voor de Theo d’Or voor haar rol in De Poolse bruid bij het Noord Nederlands Toneel en tg ECHO.

Dunselman is vooralsnog de enige genomineerde voor de prijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke hoofdrol. ,,In De Poolse bruid laat Lotte Dunselman haar personage langzaam ontdooien”, schrijft de jury onder meer. ,,Met haar uiterst precieze tekstbehandeling maakt Dunselman de muzikaliteit van de tekst hoorbaar en voelbaar.”

Geen prijzen door coronacrisis

De belangrijkste Nederlandse toneelprijzen worden dit jaar vanwege de coronacrisis niet uitgereikt, omdat veel voorstellingen niet door konden gaan. De uitreiking is uitgesteld tot volgend jaar, waarbij ook de voorstellingen van het seizoen 2020/2021 worden meegewogen. Tijdens de slotavond van het Nederlands Theater Festival werden daarom alleen de nominaties van het seizoen 2019/2020 bekendgemaakt.

In totaal heeft de Nederlandse Toneeljury negen acteurs genomineerd. Voor de Louis d’Or (de prijs voor de meest indrukwekkende mannelijke dragende rol) gaat het om René van ’t Hof voor zijn rol in Eindspel bij Theater Rotterdam. Ook Victor IJdens, Jesse Mensah, Felix Schellekens en Romijn Scholten werden genomineerd voor hun rol in Weg met Eddy Bellegueule bij Toneelschuur Producties.

Reprise van ‘De Poolse bruid’ in Onderdendam

Sanne Samina Hanssen is genomineerd voor de Colombina, de prijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke bijrol, voor haar optreden in Angels in America bij Olympique Dramatique en Toneelhuis. Voor de Arlecchino (de prijs voor meest indrukwekkende mannelijke bijrol) is Louis van der Waal voor zijn vertolking in Rijgen bij NTGent genomineerd, net als Lukas Smolders voor zijn rol in Angels in America .

Het NNT brengt volgende zomer een reprise van De Poolse bruid in boerderij De Haver in Onderdendam, van 9 juni tot en met 4 juli. Bij grote belangstelling wordt de speelperiode met maximaal twee weken verlengd. De nieuwe reeks voorstellingen gaat maandag 14 september in de verkoop .

Nieuws

Meest gelezen

menu