Bijna 200 artiesten gratis op de corona-versie van Eurosonic/Noorderslag. Geen dansende fans, maar een cameraploeg

Waar kijk je naar als je voor een lege zaal speelt? Thijs Vroegop kijkt maar in de cameralenzen. Een cameraploeg nam zijn optreden in De Oosterpoort in Groningen op. Zaterdag is het online te bekijken op de website van Eurosonic Noorderslag.

Volle concertzalen, lange rijen en nog langere nachten. Dat kan nog niet. Duizenden bezoekers trekken elk jaar naar Groningen voor Eurosonic Noorderslag. Tijdens het festival spelen honderden bands in tientallen zalen en zaaltjes. Dit jaar gaat het festival volledig digitaal.

‘Niet hetzelfde’

Thijs Vroegop, alias Tim Dawn maakt toegankelijke gitaarpop. De artiest heeft zijn gitaren net in de koffers zitten. In zijn zak zit een USB-stick met daarop zijn optreden van een kwartier. „Normaal gesproken maak je een connectie met je publiek. Je ziet ze bijvoorbeeld meezingen. Nu zien ze je op hun computerscherm. Het is niet hetzelfde, maar ik ben zo blij dat er tenminste iets is.”

Vroeger bezocht Vroegop het festival zelf. Hij droomde ervan er zelf eens te mogen optreden. Dit jaar komt het er eindelijk van. Maar zoals alles dit jaar moet het anders. Erg? „Er zijn zoveel acts die helemaal niets te doen hebben. Ik mag tenminste nog spelen.’’

‘Het beste wat we kunnen krijgen’

Heeft de organisatie overwogen om het festival af te blazen? „Nee, zeker niet” zegt festival-manager Peter Sikkema. „In maart dachten we nog dat het een paar weken zou duren. We verwachtten dat we in 2021 gewoon Eurosonic konden organiseren.” De pandemie liep anders dan gehoopt. Sikkema en zijn team pasten de plannen aan en aan en aan. Uiteindelijk bleef er een digitale editie over.

En dat bevalt best. „Het is anders, maar ik heb al een paar opnames gezien en kreeg af en toe kippenvel. Dat gebeurt niet zo vaak. Dit is het beste wat we kunnen krijgen.”

Eefje de Visser

Ook Tim Dawn hoopt er het beste van. „Laatst zag ik een livestream van Eefje de Visser. Dat is heel vet, maar het liefste had ik in de zaal gestaan. Vorig jaar zag ik haar hier op Noorderslag. Die ervaring is nauwelijks te vangen met video, maar je kunt er dicht in de buurt komen.”

Nieuws

Meest gelezen

menu