Een avond Noorderzon met veel volk, mooie inktvissen en een muzikaal potje wonderjongleren

Het was even oefenen met de looprichtingen in het Noorderplantsoen. Wende snel. Druk werd het wel. Met rijen voor de poort(en). De eerste dag met voorstellingen, muziek en lezingen zit er op - anders, kleiner, door dat verrekte virus waarover we zo min mogelijk zeuren. Maar Noorderzon is terug. En wat een tent is die Castor.

Kulu Orr tijdens zijn muzikale en beeldrijke jongleeract 'Control Freak'.

Kulu Orr tijdens zijn muzikale en beeldrijke jongleeract 'Control Freak'. Foto: Knelis

Vorig jaar fietste Noorderzon behendig tussen twee lockdowns door. Het Groningse zomerfestival kende toen een zeer bescheiden vorm. Het Noorderplantsoen, de vaste thuisbasis, werd noodgedwongen omzeild. Hoe het dit jaar verder gaat, niemand die het kan voorspellen, maar het plantsoen is terug, in een voorzichtige herstart. Rond negen uur stonden er lange rijen van bezoekers die moesten wachten tot anderen wilden vertrekken. Sommigen creëerden buiten de hekken hun eigen feestje.

Mister Inktvis

Op de plek waar de enorme Romeotent op ‘Zuid’ doorgaans grote voorstellingen herbergt, met dik vierhonderd bezoekers, staat nu de Castor. Dat is een prachtige spiegeltent, de grote, luxe broer van de tent op Noord, waar Arno van der Heyden altijd zijn Apéritief presenteerde en concerten te bezoeken waren. Meer dan in andere jaren duikt Noorderzon onder de noemer &Society de maatschappij in en staan er lezingen, presentaties, interviews en hoe noem je zoiets verder op de agenda. Bioloog Auke-Florian Hiemstra, voor deze avond Mister Inktvis, was de eerste die zo de Castor mocht bespelen.

Dat deed hij voortreffelijk. We kennen hem, wetenschapper verbonden aan Naturalis, van de tv. Wie hem ooit heeft gezien zal hem dankzij zijn fenomenale haardos niet snel vergeten. Alsof hij een monument voor het diepzeeleven heeft opgericht. Dat past exact bij zijn aanstekelijke vertelstijl. In een uur maakte hij zijn publiek met geestige en heldere informatie warm voor de inktvis in alle soorten en maten (tot en met een meter of veertien).

Zeldzaam exemplaar op de barbecue

Hij toonde een foto van een trots lachend Amerikaans gezin dat in Griekenland een inktvis uit de zee had gevist en daarna op de barbecue had gedeponeerd. Lekker. Waarna een bioloog meldde dat dit een van de twee ooit aangetroffen exemplaren in zijn soort was.

Hiemstra ontvouwde voor ons het inktvisleven van nul tot vierduizend meter diepte, van de pijlinktvis, naar de zeekat, de zwarte veelvraat, tot de nautilus en veel meer, tot er op het diepste punt waar dan ook in de oceaan een exemplaar werd aangetroffen van, jawel, een plastic tasje. Leve de mens.

Kulu Orr stuurt met jongleerballen muziek aan

In de Pollux, aan de noordkant van het Plantsoen, bracht eerder in de middag mafkees Kulu Orr zijn ongelofelijke show. Orr is wis- en natuurkundige, muzikant en een fenomenale jongleur. Hij stuurt met jongleerballen muziek aan, zowel de toonhoogtes als maten en ritmes. Bizarre timing. Je gelooft niet wat je ziet en toch is het zo.

Hij legt via live samples, aangestuurd door die ballen, met tussendoor ook nog een live aangeslagen gitaar, lagen over nummers als Blackbird (Beatles), Sweet Child O’ Mine (Guns N’ Roses) en Californication (Red Hot Chilli Peppers). En dan zitten er nog talloze knopjes op zijn dwaze kostuums met hoofddeksels fungerend als toetsen. Hij mist ze nooit. Met dit alles creëert hij ook nog eens videoprojecties.

Een mild beledigende antiheld

Kulu Orr speelt een nerdy, wereldvreemde antiheld, die weinig op heeft met mensen als ze niet perfect zijn. Zijn show heet dan ook Control Freak , en de bezoekers die hij op zijn podium lokt om mee te musiceren worden mild beledigd, zonder dat het vervelend wordt. Hij had zo tegen het einde van de 75 minuten durende voorstelling wel wat aan het tempo mogen sleutelen om je in al die techniek bij de les te houden.

Maar toch, het was verbluffend wat hij allemaal met beeld, geluid, computer, instrumenten en vooral die ballen teweegbracht. Onvoorstelbaar, zeker voor bezoekers die al blij zijn dat ze een gloeilamp kunnen vastdraaien zonder in de fout te gaan. Of met moeite één bal kunnen vangen.

Heldere aanwijzingen, verschillend nagevolgd

In het Vrijdag Theater, op deze dag dan toch de passende naam, staat het Spaanse gezelschap El Conde de Torrefiel met een van zijn twee Noorderzon-producties. De andere is Kultur , een 21+-voorstelling – dus dat belooft wat - en dit is Adem in, een miniding. De bezoeker begint in zijn/haar eentje als acteur aan handelingen, op aanwijzingen door een koptelefoon. In het tweede deel zie je als enige op de tribune de volgende bezoeker exact dezelfde rol spelen. Het grappige is dat ieder de aanwijzingen (kennelijk) op eigen wijze interpreteert en ‘t net anders doet. Wat het mooi maakt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Noorderzon
Theater
menu