Wild geplakte zelfportretten van een niet per se begerenswaardige blote vrouw | Noorderlicht

Tijdens festival Noorderlicht wordt de relatie tussen visuele cultuur en de werkelijkheid verkend. Hester Scheurwater maakt daarbij gebruik van lantaarnpalen.

Sincerely Not Yours (2020) is een project waarmee Hester Scheurwater de dubbele moraal rond de seksualiteit van vrouwen in de media aan de orde wil stellen.

Sincerely Not Yours (2020) is een project waarmee Hester Scheurwater de dubbele moraal rond de seksualiteit van vrouwen in de media aan de orde wil stellen.

Voor de een is het gruwel, een ander haalt er de schouders bij op. Maar er zijn ook mensen die ze als informatiebron zien: stickers op openbare voorzieningen. Officieel is het verboden om deze te beplakken. Toch zie je ze overal, vooral in centra van steden.

Wat opvalt, is dat plakacties lokaal verschillen. Waar in, zeg, Emmen vooral stickers worden geplakt door radiopiraten, gebeurt dat in Groningen vaak door studentenverenigingen. Als je er eenmaal oog voor hebt ontwikkeld, krijgen de stickers een functie als medium, net als billboards, kranten, televisie en internet.

Commentaar op de beeldvorming van de vrouw als lustobject

Hester Scheurwater gebruikt gedurende festival Noorderlicht lantaarnpalen om anti-beelden te verspreiden als visueel commentaar op de beeldvorming van de vrouw als lustobject. Voor haar project Sincerely Not Yours heeft ze stickers gemaakt van zelfportretten met daarop een bijna blote vrouw, deze van QR-codes voorzien en vervolgens ‘wild’ in het centrum van Groningen geplakt.

De foto’s tonen geen blote vrouwen zoals we ze vaak zien: lustopwekkend, commercieel aantrekkelijk, als ‘dingen’ die iets mogelijk moeten maken. Scheurwater heeft zichzelf (?) met pruik en laarzen vastgelegd tijdens een serie performances waarbij ‘de vrouw’ zich representeert zoals ze zelf wil: nu eens niet per se begerenswaardig, maar brutaal, confronterend en zelfbewust.

‘De openbare ruimte is ingenomen door reclame’

De QR-code leidt naar een website met een statement: ,,Mijn werk vormt een visueel pamflet over het hedendaagse beeld van de dubbele moraal rond de seksualiteit van vrouwen in de media. Ik zie mijn interventies als territoriale acties. In de openbare ruimte die is ingenomen door reclame, verspreid ik deze pamfletten om het territorium voor vrouwen terug te winnen.”

Daar wordt het wildplakken niet minder illegaal van, maar soms heiligt het doel de middelen. Misschien is dit zo’n doel. Er valt in ieder geval meer voor te zeggen dan voor stickers die lachgas aanbieden of zijn gemaakt in opdracht van een sportschool die een nieuw lichaam belooft maar te beroerd is normale advertenties te plaatsen.

Dagblad van het Noorden schenkt extra aandacht aan kunst die te zien is tijdens festival Noorderlicht. Volgende week: Galerie Off Hook.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu