Een opmerkelijke debutant

Tja, Brussel... soms komt het te pas. Peter Pannekoek (29) had al veel eerder bedacht dat hij het over aanslagen en andere angsten wilde hebben in zijn eerste programma. Over een reis per trein en je dan afvragen wat er in die tas zit. Dat je elkaar gaat controleren en je opeens een fenomeen als ‘ontstekingsmechanisme’ te binnen schiet. Een beklemmend thema in een opmerkelijk debuut.

Je vindt één enkele handschoen op straat en je gaat op een andere manier naar je werk. Van die dingen. Maar er is meer. Er is ook de triviale angst voor muizen, voor de waarheid achter je eigen leugens, omdat je het echte verhaal kent. Stel dat je hardop droomt. Dat kan erg lastig zijn als er iemand in je nabijheid vertoeft die meeluistert. Zacht van binnen sleept hij doordacht mee als titel, maar in zijn observaties is Pannekoek snijdend hard. Er rijden diverse rouwstoeten mee in zijn teksten. De dood dus, en kanker als onderwerpen. Hoewel, de pakkende vraag luidt: wat doen we met ons leven? Zijn standpunten zijn, goed beschouwd, niet eens zo bizar als hij het op zijn heupen krijgt met onverhoedse en hilarische terzijdes. Nauwelijks gehinderd door de onontkoombare grapdwang, komt hij tevens uit bij de angst voor onrechtvaardige beschuldigingen en een goor soort tolerantie waarin we met elkaar beland zijn als we het hebben over homo’s, asielzoekers, privé-relaties en de kleur van de mensen om je heen. Angst of haat? Mooie vraag.

Bestudeerd rauw, wordt het soms behaaglijk ongemakkelijk wat hij zegt. Toch heerst Peter Pannekoek over zijn zaal, methodisch in het uitserveren van prikkels waarvan hij herkenning vermoedt, zonder er gedienstig om te smeken. Zo lanceert hij binnen een gedetailleerde reeks vondsten het idee om Sinterklaas te promoveren tot een racistische feestdag. Noemt zichzelf een paniekzaaier, een onruststoker, die al zijn angsten afgraaft. Ook dit heeft met humor te maken, zelfs met een onnodig, irritant afleidend geluidsdecor. Vertrouw op mij? Dat zul je van hem niet horen.

Gebeurtenis: cabaretier Peter Pannekoek, tekst en spel
Programma: Zacht van binnen
Gezien: 23/3 Meppel, Schouwburg Ogterop Publiek: 350
Nog te zien: 6/4 Drachten; 16/4 Steenwijk; 7/5 Groningen, De Oosterpoort; 10/5 Leeuwarden

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu