Eerste GRN (spreek uit: Grunn) streektaalfestival is zaterdag 13 november dé plek voor liefhebbers van Groningen en het Gronings

Bert Hadders en de Nozems, hier bij het afscheidsconcert in 2018, komen voor het streektaalfestival in uitgebreide bezetting bij elkaar en spelen zaterag 13 november in Kielzog Hoogezan de beste nummers uit de theaterserie Iemandsland. foto archief Jan Willem van Vliet

Zaterdag 13 november is Hoogezand dé plek voor liefhebbers van Groningen en het Gronings. Deze eerste editie van GRN is een reis in het Huis van Cultuur en Bestuur langs de Groninger taal, film, historie, literatuur en games. ‘s Avonds is er een festival met Erwin de Vries, Bert Hadders en de Nozems en Jan Henk de Groot.

Na de officiële opening ‘s middags om twee uur, treedt de legendarische Groninger folkgroep Törf op. Deze band bestaat 40 jaar.

Gratis middagprogramma voor jong en oud

In de foyer van Kielzog staan optredens van onder meer zangeres Irene Wilkens met muzikant Coos Grevelink. Wiebe Klijnstra (RTV Noord) presenteert de literaire talkshow met Groninger schrijvers, dichters en muzikanten en in het café kunnen de Grunneger Pubquiz en de Dreuge Worst quiz worden gespeeld. Het middagprogramma van GRN wordt gepresenteerd door Janneke Vos.

De allerjongsten (en hun ouders) zijn welkom in de bibliotheek. Speciaal voor hen zijn er Groninger spelletjes, verhalen, workshops, een historische markt eneen Grunneger speurtocht door het hele gebouw. Zangeres Lianne Abeln presenteert haar jubileumboek en treedt op. Wilco van der Laan laat zijn fotoserie Groninger landschappen zien en er worden doorlopend films en documentaires getoond.

150 jaar K. ter Laan

De taalwetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) geven lezingen en stellen SPRAAKLAB, het mobiele taallab van de universiteit, open. Publiek kan meedoen aan taalonderzoek. Er is een Toal- en Boukenmaarkt waar streektaal-organisaties zichzelf presenteren. In het kader van 150 jaar K. ter Laan laat de Bijzondere Collectiesvan de RUG een overzicht zien van niet eerder getoonde K. ter Laan objecten.

Van een gezellige Groningse middag gaan we door naar ons muzikale avondprogramma. Naast onzehuismuzikant Jan Henk de Groot, komen ook Bert Hadders en de Nozems, Erwin de Vries, Nulviefteg en meer!Bert Hadders en de Nozems speelden van 2008 tot 2018 samen en komen speciaal voor GRN in de originelebezetting weer bij elkaar.

Haide Bliksem Award

De eerste aflevering van GRN wordt afgesloten met de uitreiking van dé Haide Bliksem Award 2021. Deze prijs, de officieuze opvolger van de Bosklopper Bokaal, wordt uitgereikt aan een (theater)gezelschap, schrijver, kunstenaar, cultureel initiatief of liedjesschrijver die het afgelopen jaar het meest heeft betekend heeft op cultureel gebied in Groningen.

De jury voor de uitreiking van de Haide Bliksem Award bestaat uit Louis van Kelckhoven (journalist DvhN), René Walhout (RTV Noord) en Bente Louwrier (jongerendirecteur Kielzog).

GNR vindt plaats op zaterdag 13 november in het Huis van Cultuur en Bestuur in Hoogezand. Gratis toegankelijk middagprogramma 14:00-18:00 uur, toegang avondprogramma 20:00-00:00 uur kost 17,50 euro. www.kielzog.nl

GRN wordt georganiseerd door Kielzog Theater in samenwerking met Centrum Groninger Taal & Cultuur, Bibliotheek Hoogezand, Historisch Archief Midden-Groningen, Stichting t Grunneger Bouk, en wordt mede mogelijkgemaakt door de provincie Groningen.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu