Elke dag een tv-recensie: André van Duin, geknipt noch geschoren

Naast veel grotere schades hamert corona ook een lelijke deuk in het format van De Geknipte Gast. Eus, of volmondiger gezegd Özcan Akyol, mag zijn gasten in virustijd niet langer knippen. Dat poetst de lol er toch een beetje af. Overmacht.

Illustratie: Infographics DvhN

Illustratie: Infographics DvhN

Ik moet zeggen, het is allemaal wel een beetje veel Eus, het laatste jaar. Veelzijdig, klopt, maar laat hem nou geen tweede Jort Kelder worden, qua media-exposure. Laat staan een eerste. Roem is vergankelijk, en pakken wat je pakken kan verleidelijk, maar die columns in AD en de VARA-gids, Dwarse Denkers, Sterren op het Doek, De Geknipte Gast, zijn boeken, Onze man in Deventer (radio), de trektochten met Levi Weemoedt, al die talkshow-optredens en dan ook verstand uiten van voetbal - is er nog een andere Keus dan Eus?

Het kruit was in DWDD al verschoten

Oké, hij kan naast respectvol soms verrassend scherp zijn. Bij zijn ongeknipte gast André van Duin bleef het bij dat eerste. Een scherpe mening valt hem ook niet te ontlokken. Vanzelfsprekend ging het in die kapsalon over Van Duins overleden levensgezel Martin Elferink. Daar zei hij weer lieve dingen over, maar qua impact was dat kruit al stevig verschoten met zijn indrukwekkende optreden in De Wereld Draait Door. ,,Ik heb nog nooit zo veel reacties op een tv-optreden gehad als na die uitzending”, zei Van Duin.

Wanneer je de ‘gewone’ en ‘aardige’ Van Duin domweg aanzet, zoals Akyol deed, babbelt hij er in hoog tempo op los. Een dreigend schaartje of dito scheermes was voor enige spanning zeker geen overbodige luxe geweest. Resteert het grote respect dat de gewezen komiek (,,stoppen voor je zielig wordt”) nog eens extra verdiende met zijn acteerwerk, in de Hendrik Groen-reeks en op toneel in The Sunshine Boys (subliem!). Wél geknipt voor, zeg maar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu