Elke dag een tv-recensie: Corona’s wassen neus

Changez, konden we hem zachtjes horen zeggen, toen gebarentolk en inmiddels nationale heldin Irma Sluis het theater verliet.

Illustratie: Infographics DvhN

Illustratie: Infographics DvhN

Minister Hugo de Jonge van corona had voor zijn deelname aan de periodieke persconferentie weer een stel mooie uitgaansschoentjes uit de kast getrokken. Dat hij voor de tolkenwissel een term uit de danswereld bezigde, was derhalve minder opzienbarend dan de tolkenwissel zelf.

Nederland leek ondersteboven van deze ingreep. Twitter ontplofte als een fragmentatiebom. Werd dit een even beroerd uitpakkende wissel als die van Arjan Robben door Dick Advocaat tijdens het EK van 2004? (die vent zal wel denken, houden ze daar dan nooit over op - dit was het antwoord).

Het was vanzelfsprekend van tevoren bekokstoofd. Met al die journalistenvragen en de bijpassende marathon-antwoordshow van De Jonge was het gekkenwerk gebleken voor één zo’n tolk. En invalster Corline Koolhof bewees zich met dezelfde mimische gaven als de evenknie van hoofdact Irma.

 Let bij een volgende keer trouwens nog eens goed op De Jonge. Hij zwaait zijn armen tijdens het spreken zodanig alle kanten uit, dat het lijkt alsof hij ter plekke een gebarencompetitie met de dienstdoende tolk uitvecht.

In dit land zijn we gewend om onze mening te geven, zei Rutte, waarmee hij zijn irritatie over het welles-nietes van alle onwetende betweters na kabinetsbesluiten beschaafd verborg. Tegelijk riep hij de jeugd op zich juist wél met het beleid te bemoeien. Bij alle herhaling van zetten kwam ook de mooiste der maatregelen weer aan de beurt: dat horeca-uitbaters bij hun voordeur een gezondheidscheck op de klandizie moeten loslaten. ‘Heeft u last van een wassen neus?’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu