Elke dag een tv-recensie: De koning stuurt ons het bos in

Had hij ons net allemaal te pakken met die toespraak op de Dam, komt er toch weer iets boven water waarvan je denkt: koninkje, koninkje moet dat nou zo.

Illustratie: Infographics DvhN

Illustratie: Infographics DvhN

En dan ook nog de premier die op het toppunt van zijn populariteit als een jokkebrok te kijk staat. Nee, fraai is het allemaal niet.

Het onderzoeksprogramma Zembla van BNNVARA heropende op letterlijk legitieme wijze zijn jachtseizoen op het Koninklijk Huis. Nadat het eerder al eens blootlegde hoe kunstwerken die van ons allemaal waren door datzelfde Huis via de ritselmethode te gelde zijn gemaakt, hing Zembla nu de loep boven het Kroondomein bij paleis Het Loo. In de dagen voor deze uitzending druppelden de bevindingen alvast in beknopte versie het land in. Een beproefde methode om kijkers te lokken.

Ongestoord mikken

De koning krijgt onterecht dik 4,7 miljoen euro subsidie voor ’beheer’ van het landgoed van 7200 hectare, dat hij ook nog eens even onwettelijk maandenlang afsluit voor publiek. Zo kan hij ongestoord door derden (of door honderden) gezellig op zwijn en hert mikken. Wilhelmina deed ons als volk dat domein ooit cadeau. Haar nazaten doen alsof niet slechts de neus van Bambi’s moeder, maar ook dat van henzelf bloedt.

Een emeritus hoogleraar notarieel recht en een hoogleraar staatsrecht veegden de vloer aan met deze niet eens schimmige, maar overduidelijk foute bedoening. Ook met het gedraai van de premier. Bovendien gaf deze Zembla weer eens een fraai inkijkje in maniertjes van de RVD (Rijksverzwijgingsdienst). Je zult daar moeten werken. ‘Ik kan geen antwoord geven op de vraag waarom ik dat niet kan’. Zoiets. Niet alleen dit muisje maar het complete wildbestand aldaar krijgt nog een staartje. Toch?

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu