Elke dag een tv-recensie: 'Dertigers' is goed gemaakt en is een potentiële hit

Dertigers gezien? Dat kan wel eens een hit worden. Net als eerder in België. Goed gemaakt.

Illustratie: Infographics DvhN

Illustratie: Infographics DvhN

Goed bedacht was het dus al. Komt vaker voor. Neem het Britse Farmer wants a wife , dat model stond voor Boer Zoekt Vrouw , en anders Flikken (Maastricht plus Rotterdam) en Man Bijt Hond, die beide net als Dertigers leunen op een Vlaamse oerversie.

Toen in augustus bekend werd dat BNNVARA samen met Hollands Licht een eigen reeks zou produceren, werd nog gefluisterd over een uitzendtijdstip laat op de avond. Met het Vlaamse succes in het achterhoofd is een keuze voor 20.25 uur, op prime time dus, lang zo gek nog niet.

De vriendschappen zijn gebleven, de levensvragen gegroeid

Dertigers is wekelijks elke maandag tot en met donderdag te zien en gaat over een groep, inderdaad, dertigers van wie de kern ooit samen een huis bewoonde. De vriendschappen zijn gebleven, er is een gedeeld trauma (de dood van een vriend) en de levensvragen zijn gegroeid, want nou ja, het zijn dertigers.

Tijd voor een warming up heeft de regie zichzelf terecht niet gegund. Het kletst er direct in. Al in seconde één - dus dit kun je lastig een spoiler noemen - zien we een positieve zwangerschapstest die niet unaniem als zodanig wordt beleefd. Karakters, onderlinge verhoudingen en thuissituaties zijn binnen de kortste keren helder. De scènes worden niet afgeraffeld, ze duren nergens te lang of te kort, de tekst is scherp en het acteerwerk prima. Binnen een half uur is het klaar. Wij thuis pikten via NPO Plus direct ook alvast deel 2 mee. Lekker.

Het origineel speelt in Antwerpen, hier bevinden we ons in de hectiek van Amsterdam. Corona zit alles dwars, dus opnamen van een tweede reeks, ook dat wordt vast kiele kiele. Duimen maar. Zoals voor alles.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu