Elke dag een tv-recensie: Drie uur lang Johan Cruijff

Studio Sport kan nu weinig anders dan de vele uren toebedeelde zendtijd vullen met vroeger. Herhalingen van voetbalwedstrijden of wielerkoersen zeggen me niet zoveel. Johan Cruijff wel.

Illustratie: Infographics DvhN

Illustratie: Infographics DvhN

Tom Egbers trok drie uren uit voor Het Fenomeen, dat zaterdag 73 jaar geleden werd geboren. Je kunt veel tijd verdoen aan de onzindiscussie over wie de beste voetballer ooit is. Wie de sierlijkste was, dat lijkt me helder. Er kwam een leger aan doelpunten, schijnbewegingen en vormen van grasballet langs, ook uit eerder verstopte wedstrijdbeelden, in zijn VS-tijd bijvoorbeeld. Fijn.

Commentaarstemmen van vroeger

Mooi voor geboren terugduikers als ik waren de interview- en commentaarstemmen van Henk Terlingen, Ben de Graaf, Herman Kuiphof, Koen (‘uw speciale attentie, 23ste minuut!’) Verhoeff en Dick van Rijn, de hooghartige laatste vast van de radio geleend bij Benfica-Ajax in 1969 (1-3), want dat duel kwam tot mijn toenmalige ergernis niet rechtstreeks op de tv. We moesten het stellen met tussenstanden die onderaan het scherm werden geprojecteerd.

Frank Snoeks gaf commentaar bij Cruijffs succesdebuut in De Meer, op 22 november 1964 tegen PSV. Snoeks was toen acht jaar oud. Hij heeft dus onlangs het kennelijk verloren gegane stemmenwerk van ir. Ad van Emmenes of Jan Cottaar mogen overdoen.

Er was enig spelbederf vereist om de drie uur vol te krijgen, zoals veel niet-Cruijff in de doodschophalvefinale van 1974 en een te lang item met Frenkie de Jong. Maar toch. Indrukwekkend was de kleedkamerstilte na Cruijffs laatste Feyenoord-minuten. Dat zichtbare eindebesef, naast het gezwegen respect van de rest.

De afscheidswedstrijd van Van Hanegem

Cruijff was - oké, ook geldwolf - groots als hij zich moest bewijzen. Jammer dat, evenals in de verder puike biografie van Auke Kok, de exemplarische afscheidswedstrijd Van Hanegem in 1983 buiten beeld bleef. Ajacied Cruijff was net naar Feyenoord overgestapt en werd in Rotterdam aanvankelijk bij elk balcontact uitgefloten. Maar al zijn acties waren zo weergaloos, dat de vijand gestaag zijn vriend werd. Zo typerend voor zijn persoonlijkheid. Daarvan zou ik nog wel eens wat willen terugzien. Voor nu, dank u wel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu