Elke dag een tv-recensie: Een Top 600 met een goeie reporter en een prima politieman

Als er één programma schreeuwt om een vervolgreeks, is het Ajouad en de Top 600.

Illustratie: Infographics DvhN

Illustratie: Infographics DvhN

Deze is nu eens niet gevuld met populaire liedjes, maar tegenover het ontlopen van Queen staat dat het hier draait om de 600 meest criminele jongens (alleen jongens?) in een regio. Programmamaker Ajouad El Miloudi (onder meer ook Puberruil en Keuringsdienst van Waarde ) zocht een aantal van hen op, interviewde hen en soms familieleden plus begeleiders, en niet te vergeten de Amsterdamse wijkagent Steven de Groot.

Gewonnen vertrouwen

Van Ajouads en Stevens kun je er nooit genoeg hebben. In elk hun eigen vakgebied slaan ze precies de toon aan waarmee vertrouwen is te winnen in een ingewikkelde omgeving. Wat voor beroerds die gasten ook hebben uitgehaald, de politieman is altijd joviaal contact blijven houden. We zijn veel slechter af als je ze kwijt bent, zei hij.

En als diezelfde jongens te zacht voor zichzelf waren, wees Ajouad hun op de realiteit. Damiën: ,,Ik had het stempel crimineel.” Ajaoud: ,,Dat was je toch ook?”

Hij volgde jongens die werden begeleid door andere jongens die het klappen van de zweep kennen. Sommige klanten hebben stappen gezet, anderen balanceren op het randje, inmiddels vrouw en kinderen of niet. Anil, over zijn gewetenloosheid: ,,Dan zet ik alles op zwart.”

Buiten die hitlijst en daarom een gevaar

Anil viel inmiddels buiten de Top 600. Mooi? Juist niet. ,,Daarom krijg ik geen begeleiding meer.” Hij overwoog om wat uit te vreten om zo weer op die hitlijst te kunnen komen. Wrang. En lastig oplosbaar. Er zijn immers grenzen aan de hulpcapaciteit.

Ontwapenend was Ajouads opluchting toen bij een massieve politie-inval de de dader geen Marokkaan maar een Turk bleek te zijn. Een eerlijke reactie. Hij is van Marokkaanse komaf en ‘zijn’ jeugd zit er al vaak genoeg bij.

Waarom een vervolg? Benieuwd hoe ’t ze allen verder vergaat.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu