Elke dag een tv-recensie: Een oorlogsdag past prima in negen minuten

Excuus alvast, want wie persoonlijke ellende beleeft door corona, valt de volgende zin geheid koud op het dak. Dan toch: voor enige relativering van wat we nu meemaken kan het dezer dagen geen kwaad om direct na het virusvolle NOS Journaal het dagelijkse Bevrijdingsjournaal te aanschouwen.

Illustratie: Infographics DvhN

Illustratie: Infographics DvhN

De totale ontwrichting van het land in 1945 overziend, met al die slachtoffers, de hongerswanhoop en de omvergebombardeerde steden en dorpen, is het haast onvoorstelbaar in welk tempo de samenleving zich daarna weer heeft kunnen oprichten. Om het plat te stellen, de ontreddering van toen biedt hoop voor nu. Een programma als Het coronavirus: feiten en fabels verwordt direct na dat Bevrijdingsjournaal haast tot een niemendalletje.

Daar is-weer: Herman van der Zandt

Dat Bevrijdingsjournaal is na een intermezzo terug om de laatste dagen van de oorlog te verslaan, gespeeld rechtstreeks, alsof we de strijd per dag echt meemaken. Slim is het vaste reclameblok van na het gewone Journaal naar achteren geduwd, zodat we aansluitend op het weerbericht direct de oorlog induiken, aan de hand van, daar is-ie weer, Herman van der Zandt (historicus, ook dat nog).

In negen minuten wordt een flitsend dagverslag gepresenteerd, met authentieke, verhelderende beelden en met verslaggevers in het veld. Dat waren nu Duitsland-correspondent Wouter Zwart, onder meer over de bevrijding van Buchenwald, en Tanja Braun bij Amersfoort, over de onderhandelingen rond voedseldroppings in de hongerende randstad. Met het nieuws dat Hitler in de bunker nog even snel trouwde met Eva Braun (geen familie) waren de makers een datumpje te vroeg (was de 29ste), maar verder is dit zowel doeltreffende als mooi korte televisie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu