Elke dag een tv-recensie: Een volwaardig Drents nieuwsprogramma

RTV Drenthe zond op de kop af 25 jaar geleden zijn eerste tv-programma uit. Dat hadden ze in Assen vast anders willen vieren dan niet, zoals nu.

Illustratie: Infographics DvhN

Illustratie: Infographics DvhN

Het slot van het nieuwsprogramma Drenthe Nu showde nog even een beeld uit die eerste uitzending. Daarin een niet kaars- maar loodrecht zittende Annette Timmer, die nu wel even zal hebben gegniffeld om haar overconcentratie van toen. Die volkomen logisch was.

Krachtige en toch losse presentatie

Er is in een die kwart eeuw veel veranderd. Geprofessionaliseerd. Drenthe Nu is een volwaardig nieuwsjournaal. Waar RTV Noord met Noord Vandaag in deze nare tijd als een soort mental coach de kijkers lijkt te willen behagen, oogt de Drentse tegenhanger Drenthe Nu in minder minuten meer journalistiek, aangevoerd door de krachtige en toch losse presentatie van Judith Regendorp.

Dat echte journaalwerk zat hem niet alleen in hoogleraar Syzte Zuidema die uitlegde waarom hij onderzoek wil verrichten naar hoe de positie van ouderen in zorgcentra en verpleeghuizen is te verbeteren. Of in dat uitnodigende ‘ankeilende’ fragment uit een langere reportage, gedraaid in het Wilhelmina Ziekenhuis. Ook het bezoek aan een aspergebedrijf was raak, waar bij gebrek aan Polen nu met hulp van een buschauffeur zonder stuur en scholieren zonder les-lokaal wordt gestoken dat het een aard heeft.

De dorpssupers zijn herontdekt

Al net zo mooi waren die dorpssupers in Eext en Gasselternijveen. De tweede is ooit gered dankzij plaatselijke crowdfunding, de eerste door te kiezen voor een coöperatievorm zonder winstoogmerk. Ze zijn herontdekt door aanstaande blijvertjes onder nieuwe klanten. Dat hopen de uitbaters althans. Die wilden niet al te blij overkomen. Wegens ongepast. Maar ze waren het wel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Coronavirus
menu