Elke dag een tv-recensie: Lege stadions, het is geen doen

In het normale bestaan vormen uitwedstrijden van FC Groningen het beste argument tegen Fox Sports. Daarvan ga je ter compensatie veel drinken.

Illustratie: Infographics DvhN

Illustratie: Infographics DvhN

Als seizoenkaarthouder kan ik het toch niet laten, zo’n abonnement. Inclusief het gevaar dat je op zondagen ongemerkt aan VVV-Fortuna blijft plakken. Huiver.

Het voetbal ligt al even stil. Het stadion mis ik, de tv-wedstrijden niet eens. Zaterdag waagde de Bundesliga zich aan een herstart, in lege stadions. Ik zapte langs vier wedstrijden, voor een totaalplaatje van de ontbrekende sfeer.

Ankerpunt werd de ‘Kohlenpott-derby’ Dortmund-Schalke 04. Dat ‘04’ was erom vragen. Het werd 4-0 voor Dortmund. Meer een Klotenpot dan een Kohlenpott voor Gelsenkirchen.

De commentatoren waren wél snel gewend

De Fox Sports-commentatoren vonden dat ze snel gewend waren aan geen publiek in dat immense stadion (80.000 plaatsen). Ik niet. Zij moesten natuurlijk telkens dat spel vertalen. Ze waren met hun werk bezig. Dat is wat anders dan toeschouwen.

In deze vorm lijkt voetbal vooral een leuke bezigheid voor de gokwereld, al dan niet Chinees. Die zal vast profiteren. Wel koddig om de reserves en alles om de ploegen heen te zien, met hun mondkapjes. Zelfs eenzame fotografen langs de lijn. Zo’n Canon zal maar corona krijgen.

Het was wezensvreemd en belevingsloos, en nu speelde Dortmund nog heel goed. Ik herhaal: VVV-Fortuna. Het mooiste waren de geluiden die anders door het publiek worden overstemd. Dat Dortmundse Westfalenstadion zoemde doorlopend, alsof werkeloze beveiligers 90 minuten lang een wedstrijdje stofzuigen hielden. In Leipzig en Hoffenheim drongen de trainerskreten over de stadionmuren heen diep de stad binnen.

Augsburg won, qua naargeestigheid. Daar gonsde de autostroom van de pal langs het stadion lopende snelweg B17 de godganse wedstrijd over het veld. Ik lees het voortaan wel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu