Elke dag een tv-recensie: Scherder en Grol tegen de bierkaai

Dat was een wat gezochte combi-uitnodiging door M. Opperneuropsycholoog Erik Scherder, die voor de zoveelste keer een college gaf over nut en noodzaak van bewegen, samen met judoka Henk Grol, die dat juist niet mag, tenminste, niet zoals hij dat wil.

Illustratie: Infographics DvhN

Illustratie: Infographics DvhN

Arme Grol. Want krijg Scherder maar eens stil wanneer je hem eenmaal het woord hebt verstrekt. De judoka zette zo nu en dan een verbale schouderworp in, maar Scherder dook steeds slim weg. Hij stormde zelfs met een aanwijsstok de mat af, naar een onnavolgbare grafiek, die moest uitleggen dat je weliswaar veel, maar ook weer niet té veel moest bewegen.

Had het nou gewoon gelaten bij de boodschap dat veelvreterij gecombineerd met eeuwig stilzitten een dichtgroeiend maatschappelijk probleem vormt. Corona heeft inderdaad juist in die hoek hard toegeslagen.

Scherders frustratie is wel begrijpelijk. Hij mocht Den Haag adviseren. ,,Niets mee gedaan", luidde zijn conclusie Met sport en cultuur moet je Den Haag niet lastig vallen. Dit blijft eeuwig een handelsland.

Zweterig beroep

Henk Grol beweegt meer dan Scherder anderen zou aanbevelen, maar hij mag alleen touwtjespringen, eindeloos opdrukken en onbeperkt tegen deuren aan lopen, zo aan zijn gehavende gelaat te zien. Professioneel judoka zijn is hem voorlopig verboden. Dat vindt het RIVM in tegenstelling tot kapper of nagelknipper een zweterig en dus risicovol contactberoep.

Grol ziet met lede ogen de buitenlandse en dus Olympische concurrentie wél sparren. Er resteert hem weinig tijd om zich uit deze houdgreep te bevrijden. Sneu. Maar ja, in veel andere beroepsgroepen wordt even hard geleden. Iedereen wil zijn eigen uitzondering. Zijn eigen oude normaal. Best ingewikkeld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu