Elke dag een tv-recensie: Spijtig voor die 75 jaar bevrijding

Ha, MAX, altijd een moment van genot. Dat schuilt in de manier waarop de omroep zichzelf voor elk programma presenteert.

Illustratie: Infographics DvhN

Illustratie: Infographics DvhN

In tien seconden zweeft een grote gouden A in een kwartslag tussen de net zo gouden M en X, begeleid door een pompeus muziekje. Denk aan de filmmaatschappijen Columbia Pictures, Paramount en MGM.

Niemand zou raar opkijken wanneer de kop van Jan Slagter als grommende leeuw in dat logo opdook. Hij heeft er het ego voor. Maar goed, hij heeft in 18 jaar ook wel wat neergezet.

Extra zuur voor de veteranen

Slagters MAX zendt op zaterdagen de zesdelige serie In de voetsporen van de bevrijding uit. De viering van 75 jaar bevrijding uit de adelaarsklauwen van het Derde Rijk wordt, zoals heel ons leven nu, weggedrukt door een vijand die geen wapens nodig heeft - deze vijand is het wapen zelf. Alles is zuur, maar dit extra, want het was de laatste kans voor de resterende, al stokoude veteranen om nog een grote jubileumviering mee te maken.

Wie eerder niet in de stemming was, moet op uitzendinggemist.nl deze ‘voetsporen’ vooral terugzien. Twee afleveringen volgen nog. Het is met zorg en liefde gemaakt, kent in Philip Freriks precies de goeie presentator/interviewer en bevat historische beelden en gesprekken op locatie met mensen van toen, die nog steeds van nu zijn.

Bijna honderd

Zaterdag sprak Freriks mannen van in de 90. In september 1944 waren ze betrokken bij de eerst nog stokkende bevrijding. Onder hen was de 99-jarige Jeff Haward. Had de Brit nog kunnen lopen, dan was hij onder het gewicht van al zijn onderscheidingen alsnog in die rolstoel gedrukt. Briljant. Alsof hij eerst nog even bij de feestwinkel op bezoek was geweest.

Het mooiste blijft de ontroering bij alle herinneringen, bij de ontmoetingen. Dan besef je nog eens extra hoe diep ’t er heeft ingehakt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu