Elke dag een tv-recensie: Twee gabbers, die premier en zijn Hugo

Dit land is er eentje van een bakkie doen, van shoppen en van de vrijmibo (zelf bepalen wat de ergste term). Dat zogeheten ‘social distancing’ staat zo’n beetje het verst af van ons nationale aanhaakgedrag.

Illustratie: Infographics DvhN

Illustratie: Infographics DvhN

Reuzeknap dus dat we ertoe in staat blijken te zijn, terwijl we het eigenlijk niet kunnen.

Dát we de gezelligheid omarmen bewees weer eens de ingelaste persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge van coronazaken. In elk ander land zou een premier in zo’n tamelijk officiële constellatie spreken over ‘de minister en ik’. Zo doen wij dat hier. niet Rutte had het over ‘Hugo en ik’. Niet één keer, hij hugode wel vaker.

Of was het communicatietruc, om een sfeer van vertrouwen op te roepen? Wij gabbers weten hoe het moet, volg ons!

Hou ze tegen

Wat viel verder op? Het mondje over de grens dat de premier als wapen inzette. Met ‘Bleib zu Hause’ en ‘Restez à la maison’ hoopte hij dat de Duitsers in de smiezen hebben dat de Groningse bloemetjesmarkt is afgelast en zij afzien hun jaarlijkse invasie, en dat de Walloniërs ons toch al zo besmette zuiden met rust laten.

Verder meenden we een iets zwaardere dan lichte irritatie bij de premier te bespeuren, toen hem werd gevraagd naar de KNVB, die half juni doodleuk weer wil voetballen (en half mei alvast trainen). Zelf zei hij het niet, zijn gezicht wel: als man van laissez-faire houdt hij niet van verbieden, maar nu dwingen ze hem ertoe op 21 april, bij de volgende persconferentie. Mij lijkt de kans sowieso groter dat de Sinterklaas-intocht wordt afgelast dan dat er deze zomer nog één minuut wordt gevoetbald.

Laatste observatie: Hugo dronk gulziger uit zijn waterglas dan de premier. Hij heeft dan ook een dj-stem te onderhouden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu