Elke dag een tv-recensie: Twintig jaar na de vuurwerkramp is er nog een berg aan vraagtekens

Tom Kleijn maakte een vijfdelige reportagereeks over rampen in de wereld en hun nasleep. De serie Na de klap stond voor april op de agenda van NPO2. En toen kregen we corona.

Illustratie: Infographics DvhN

Illustratie: Infographics DvhN

Dat was akelig voor de hele wereld, maar, hoewel op een nogal ander niveau, zeker ook voor Tom Kleijn. Wie had in het nieuwe, nare abnormaal nog interesse voor zijn exploderende kerncentrale in Fukushima, voor de instortende brug in Genua of voor die brandende toren in Londen? In elk geval kunnen we vanaf 14 juni alsnog bij hem terecht. Doen!

Maandag was het alvast de beurt aan de van origine slotaflevering, over de vuurwerkramp in Enschede. Een logische timing, want de catastrofe voltrok zich op 13 mei 2000, bijna exact twintig jaar geleden dus. Kleijn is een betrokken verslaggever die iedereen in zijn waarde laat en toch de pijn op tafel legt. Zijn halfuurtje overziend, borrelde opnieuw die vieze smaak op.

De doofpot stond te glanzen op de tv

De doofpot oogde nog onprettig gevuld in zijn overzicht, waarin burgemeester Mans als de Grote Onwetende voor de camera stond. Niemand zal zomaar mogen beweren dat Mans van tevoren al wél wist wat er mis was bij S.E. Fireworks, maar er zijn in dit land burgemeesters om onwetendheid van bescheidener aard gesneuveld (neem Hans Gerritsen na het monstertruckongeluk in Haaksbergen).

Bij alle beelden van die weggevaagde wijk Roombeek ging de sympathie uit naar ex-rechercheur Jan Paalman. Hij beweert tot aan vandaag dat corruptie van hogerhand de werkelijke oorzaak van de ramp toegedekt houdt. Daar zat hij, met die berg ordners op zijn zolderkamer. Dankzij Paalman kwam een onschuldige maar veroordeelde ‘brandstichter’ vrij. Daarna werd hij door zijn bazen - met de burgemeester als eindbaas - als ‘onbekwaam’ ontslagen. We hebben het over Nederland.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu