Elke dag een tv-recensie: Waar bleef in Opsporing Verzocht de link naar de drugshandel bij Johnny Henriques?

Dinsdag, dat is het avondje ’Op’ op NPO1. Eerst Opsporing Verzocht, dan Opgelicht en vervolgens Op1. Het kan niet op.

Illustratie: Infographics DvhN

Illustratie: Infographics DvhN

Dat Opsporing verzocht raakt maar niet uitgespeurd. Na wat mislukte proefafleveringen midden jaren zeventig volgde in 1982 uitzending één. Big Brother sliep nog en de kijker moest het doen met koddige reconstructiefilmpjes waarin acteurs, achtervolgd door een spannend zwaaiende camera en vermomd als conifeer, op de vlucht sloegen.

Nu hangt heel Nederland vol spiedende camera’s, die ons allen volgen. Zo kunnen we in Opsporing Verzocht de gezochte boef recht in zijn bivakmuts of liever nog zijn onbedekte tronie kijken.

Bij de politie op de koffie (maar niet lelijk)

Wij van de krant bezien dit programma met een schuin oog. Waar journalisten vroeger dagelijks bij de politie op de koffie kwamen (letterlijk) voor informatie over de misdrijven van de dag ervoor, moet je in deze tijd vandaag een afspraak maken om in 2023 een voorlichter te mogen spreken. Oké, tikje gechargeerd.

Als ze het écht niet meer weten, dan wordt het publiek erbij gehaald: Opsporing Verzocht . Onder leiding van Anniko van Santen kwam er heel wat onopgeloste narigheid langs, in een zó hoog tempo dat Anniko het telkens had over ‘poging doodslag’. Geen tijd voor het woordje ‘tot’. Nog een verschil: waar vroeger amechtig om de licht getinte brij werd heen gedraaid, doen we daar niet moeilijk meer over.

We zagen onder anderen de twee wat klunzige Roemenen die onlangs in Leek en Groningen opereerden. Wat verder opviel was dat bij de recente moord op Johnny Henriques in Dordrecht nergens de link werd gelegd met drugscriminaliteit, waar een politiechef daar eerder juist al wel over sprak. Toch weer dingen achtergehouden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Coronavirus
menu