Elke dag een tv-recensie: Welke boeken tilden de koninklijke iPad op?

Het was liefjes en ongemakkelijk tegelijk, zoals de Koning met de Koningin en de drie prinsessen een rijtje vormde om ons zijn mooie verjaardag te kunnen wensen.

Illustratie: Infographics DvhN

Illustratie: Infographics DvhN

Willem-Alexander stropte geen das om en gaf daarmee het juiste voorbeeld. Hij volgde niet slechts het pad van vader Claus, die in 1998 bij de uitreiking van de naar hem genoemde prijzen zo’n knellend onding demonstratief van zich afwierp, maar stelde zo impliciet: dit feest viert onze natie nadrukkelijk thuis, en bij thuis hoort informeel.

Een waarachtige Oranje

Ook mooi dat zijn baard, die aan zijn voorkomen een vertrouwenwekkende, koninklijke dimensie heeft toegevoegd, een blijvertje is gebleken. De kleur ervan bestempelt hem bovendien tot een ware Oranje. Zijn gezinsleden kregen de regie-opdracht om tijdens zijn toespraak gewapend met een glimlach recht in de camera te kijken. Prinses Alexia, de middelste van de drie, is een showmeisje - de bladen fluisterden vorig jaar dat ze aan The Voice Kids wilde meedoen - en bedacht een eigen protocol voor haar hoofdhouding, waarmee ze inderdaad de aandacht op zich wist te vestigen.

Johan en Anton (en niet die aus Tirol)

Het moderne, losse koningschap kwam goed tot uiting tijdens de digitale visite aan Huis ten Bosch. Hierbij had de Koning zijn iPad verhoogd door hem op een stapel van vier forse boeken te plaatsen. Even loeren welke boeken hij zoal in huis heeft, altijd leuk. Bovenop lag een kaartenboek ( Great Maps ), met eronder de Ski-atlas van de hele wereld (dat verrekte Lech kennen ze nou wel). Dan Johan Cruijff , een biografie; niet de recente van Auke Kok, maar een exemplaar uit de kringen van Voetbal International uit 2007. De onderste iPad-stut was een fotoboek van Anton Corbijn. Mooi!

Het waren details in een dag die verliep zoals verwacht: vol van vroeger.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu