Ensemble Ikarai staat zondag op festival Jazz in Feerwerd: 'Minder controle, meer vrijheid'

Ikarai met links bassist Camiel Jansen. Foto: Merlijn Doomernik

Camiel Jansen is de contrabassist, artistiek leider en componist van het ensemble Ikarai. Zondag staan ze op het festival Jazz In Feerwerd met hun nieuwste project, Murakami.

Opvallende naam, Ikarai.

Camiel Jansen: ,,Ikarai is een woordspelletje op de naam Icarus. Dat woord was niet googelbaar als ensemblenaam, daarom hebben we het verbasterd.”

,,Ons eerste project heette Fly . Dat ging over Icarus en de stelling dat zijn vader Daedalus rechtdoor vloog en keurig de lijntjes volgde, terwijl zijn zoon hoger en hoger wilde. Dat kostte hem zijn leven, maar hij ervoer wel wat absolute vrijheid, overgave en extase waren. Dat streven we in onze muziek ook na.”

In hun tweede project, Muhammad, volgden Jansen en Ikarai de beroemde bokswedstrijd in 1974 in Kinshasa tussen Muhammad Ali en George Foreman, in een mengeling van klassiek, jazz en audiosamples.

,,Dat project was heel strak van opzet, iets wat ik op dat moment nodig had, maar nu, met Murakami, heb ik gezocht naar minder controle en meer vrijheid. Meer improvisatie en meer aandacht voor de individuele inbreng van de musici. De live vibe vind ik nu belangrijker dan de specifieke nootjes die ik heb geschreven. Ik probeer steeds meer terug te gaan naar het jazzidioom waarin ik ben opgeleid, maar binnen klassieke kaders.”

De bezetting van Ikarai is opmerkelijk: viool, altviool, cello, contrabas, piano en drums.

,,Zo hebben we zowel een laag strijkkwartet als een jazzpianotrio, met mij als bassist als de slavendrijver van het strijkkwartet en de ritmisch-harmonische spil van het trio. Julian (Schneemann) en Jeroen (Batterink) zijn erg op elkaar ingespeeld. Jeroen ken ik al mijn hele leven.”

Hoe kwam u op Murakami?

,,Ik ben een fan van de Japanse schrijver. Hij zet in al zijn boeken, waarvan ik er veel heb gelezen, een eigen sfeer neer, heel filmisch. Dat streef ik ook in mijn muziek na. Mijn ultieme doel is live een wereld te creëren die iedereen herkent en waar iedereen iets eigens in hoort.”

,,Ik koos voor de roman Kafka op het strand vanwege de duizelingwekkende mogelijkheden, al betekende dat niet dat de muziek zich als vanzelf aandiende. Het was niet makkelijk, maar dat is het nooit. Frank Siera heeft op basis van het boek nieuwe teksten geschreven, die Sanne Rambags gaat zingen.”

Hoe ziet u de toekomst?

,,De eerste weken van de lockdown veranderde ik zoals zovelen in een soort aardappel, maar nu begin ik weer hoop te krijgen. We gaan Murakami in vijftien mooie zalen spelen. Daar verheug ik me intens op.”

Ikarai speelt zondag op festival Jazz in Feerwerd en op 4 november in Grand Theatre in Groningen als onderdeel van festival Soundsofmusic.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu