Expositie Huiselijkheid in Galerie Noord in Groningen. Binnenkijken in de woningen waarin kunstenaar Rik Hagt verbleef of woonde

Het werk 'Een milde depressie' van Rik Hagt.

Galerie Noord in Groningen opent zaterdag 7 augustus de tentoonstelling ‘Huiselijkheid’. Deze expositie toont schilderijen en tekeningen van kamers in huizen waarin de kunstenaar, Rik Hagt uit Groningen, langere tijd verbleef of woonde.

Middelpunt van de tentoonstelling is de vierdelige reeks Nieuwe Bleekerstraat (2021), een reconstructie van de eenkamerwoning die Rik Hagt (Heerenveen, 1962) als twintiger bewoonde. Aan de muur vallen de dan nog abstracte schilderijen op. Op een bureautje staat een typemachine en elders slingeren cassettebandjes rond. Daarmee is de reeks niet alleen een portret van ‘the artist as a young man’, maar schetst ze ook een tijdsbeeld van het begin van de jaren ‘80.

Sporen van menselijke aanwezigheid

Anders dan Hagts andere (langlopende) serie Hotelkamer , vorig jaar te zien bij Kunstspot Groningen, laten de interieurs in de expositie Huiselijkheid veel sporen van menselijke aanwezigheid zien. Dit zijn ruimtes waar niet verbleven maar geleefd wordt, te midden van gebruiksvoorwerpen die na verloop van tijd persoonlijke bezittingen worden.

Hagt besteedt in de vorm van deuren, ramen en gordijnen veel aandacht aan de begrenzing tussen buiten en binnen.

Van gedachten wisselen met belangstellenden

Naast schilderijen wordt een aantal werken op papier getoond. De expositie loopt tot en met 2 september. Rik Hagt is woensdag 18 en zaterdag 28 augustus in de galerie aanwezig om met belangstellenden van gedachten te wisselen over zijn werk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu