FestiValderAa laat zich niet beknotten door corona, integendeel, het duikt verder de (mooie) omgeving in

Waar corona voor de cultuurwereld uitmondde in een lastig op te lossen puzzel, is Henk Jongebloed er met zijn FestiValderAa eens goed voor gaan zitten. Resultaat: er is het eerste juliweekend niet minder, maar juist meer te beleven in Schipborg en omstreken.

'Hier valt niets te halen', door Wabi Sabi, Het Houten Huis & Peergroup, gaat in première.

'Hier valt niets te halen', door Wabi Sabi, Het Houten Huis & Peergroup, gaat in première. Foto: Anne Harbers

,,Minder mensen, meer theater, meer muziek”, vat de festivalbaas samen. Dat ‘minder mensen’ slaat op de door noodgedwongen nog beperkte capaciteit. Afstand houden en zo. ,,Hoewel verdere versoepelingen niet uitgesloten zijn”, zegt Jongebloed. Zijn festival onderzoekt nog hoeveel bezoekers de voorstellingen en optredens maximaal kunnen bijwonen. Vorige week kon er al worden ‘opgeschaald’, Zoals dat heet, maar of de grens is bereikt valt nog te bezien.

Vervelend maar goed voor de creativiteit

Tegenover dat ‘minder’ staat dus het bemoedigende ‘meer’. Meer aanbod, knap werk. Hoe doet een mens dat, tegen de verdrukking in? ,,Corona was en is vervelend, maar ook inspirerend”, oordeelt Jongebloed. ,, ‘t Heeft onze creativiteit enorm gestimuleerd. Er borrelden ideeën op die we ook voor de langere termijn kunnen inzetten.”

Zo zijn er nu drie theatrale fietstochten, genoemd naar de schapenrassen Swifter, Kerry-Hill, Skudde en een dito wandelroute: Clun Forest. Daarvan staat vast dat per tocht niet meer dan dertig festivalbezoekers kunnen meefietsen. ,,Ze trekken elk langs een programma van twee, drie of vier uiteenlopende producties; theater, dans, muziek en literatuur. Een kaartje hoort dan dus bij één zo’n tocht.” In totaal verzorgen de fietstochtartiesten hun producties tien keer, verspreid over die drie dagen. Jongebloed: ,,Eerst stond het festival op de tocht, dus hebben we hebben we de tocht er maar in gestopt.”

Nieuwe speellocaties erbij...

Bijkomend voordeel van deze fietsvariant - zonder overdreven afstanden - is dat nieuwe speellocaties zijn aangeboord, iets verder van Schipborg dan de afstanden die het publiek in eerdere edities moest overbruggen. ,,Bijvoorbeeld in Oudemolen, in Gasteren, het schitterende Evertsbos net boven Anloo, het Landgoed Buiten boven Zuidlaren en meer. Onze reikwijdte is vergroot.”

Een onderdeel in een zo’n tocht is overigens Zomerzinnen, gepresenteerd door Annette Timmer, het Drentse literaire festival waar twee jaar geleden de stekker uit werd getrokken. Jongebloed: ,,Wij hebben er de logistiek voor, dus kan het mooi hier terecht. Blijvend, wat mij betreft.”

....en dus een groter programma-aanbod

Met de vergrote actieradius is ook het programma uitgebreid. Meer dus. Want naast de tochten wordt ook op vaste locaties gespeeld, waaronder twee premières: Hier valt niets te halen van Wabi Sabi, Het Houten Huis & Peergroup en Mestmoeders van Peergroup, de laatste in de boerderij van Darwinkel in Zeegse, door de onverwoestbare taalbespeler Jongebloed omgedoopt tot ‘de Bij-Zaak’.

Wie de site bekijkt ziet verder onder meer voorstellingen en concerten van Nhung Dam & Koos Terpstra, Nynke Laverman en Beumer & Drost, nog los van de fietstochten, met de energie-opwekkende De Dansers, Loods13 en De Noorderlingen, Kasper Peters en Jonge Sla, Jürgen Theuns, Stan Vreeken & Julia van der Vlugt en de wandelroute met X_Yusuf-Boss, House of Makers (opera door Brigitte van Hagen) en de installaties van Karin Post.

Meer kleine muzikale acts in plaats van minder grote

En dan is er nog het verkleinde centrale festivalterrein in Schipborg, omgedoopt tot De Schapenstee. ,,De schaapskudde uit de omgeving heeft dat mooi kortgevreten”, zegt Jongebloed. Daar staan in totaal veertien bands met een aantal tussenacts, die in tijdsblokken telkens voor in principe 75 mensen kunnen spelen. ,,Er zijn al stemmen die zeggen: waarom doe je ‘t niet altijd zo? Meer leuke namen in plaats van enkele grote en dure acts. Van het geld dat je zo bespaart kun je immers weer andere leuke dingen doen. Dus wie weet.”

En wie weet komt de overheid in de aanloop naar het festival nog door met leuke berichten, zodat het signaal ‘uitverkocht’ weer kan worden gewijzigd in ‘er zijn weer kaarten’. Hoewel dat er geen massa zullen worden. Dus wie een kans wil maken, hou de ontwikkelingen en de website van het festival in de smiezen. Bij de voorstellingsfietstochten is sowieso, verklapt de site, nog plaats.

Geen 2.0 maar 9.5

FestiValderAa staat voor 2, 3 en 4 juli op de agenda. Versie 9.5. Jongebloed: ,,Uit te spreken als 9 punt 5. Zoals 2 punt nul. En dan 9.5 omdat het nog steeds geen volwaardige tiende is.” Eens zal die er zijn. De festivaldirecteur vergeet niet zijn, zoals hij het noemt, Aa-team te bedanken. ,,En ook voor wat de gemeenten Aa en Hunze en Tynaarlo hebben gedaan om 9.5 voor elkaar te krijgen. Petje af!”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Drenthe
Festivals
Theater
muziek
menu