Festival Soundsofmusic in Groningen laat zien hoe sterk en innovatief het Nederlandse muziekleven is

Soundsofmusic is, corona volente, begin november het eerste festival in het Noorden dat in volle omvang doorgaat. Er staan ruim 20 concerten met nieuwe muziek gepland op diverse locaties in Groningen. ,,Onze kleinschaligheid is nu een voordeel.”

Lucie Horsch speelt op Soundsofmusic zowel blokfluit als piano.

Lucie Horsch speelt op Soundsofmusic zowel blokfluit als piano. Foto: Dana van Leeuwen

Natuurlijk is het afwachten of het allemaal echt gaat gebeuren, nu de tweede coronagolf er is. ,,Wij zijn mede afhankelijk van de regels die de verschillende locaties hanteren”, zegt Bob Klaassen, producent van Soundsofmusic.

Maar zoals het er nu naar uitziet, is het jaarlijkse festival voor nieuwe, actuele muziek het eerste in coronatijd dat in volle omvang doorgaat. Van dinsdag 4 tot en met zondag 8 november staan in Groningen ruim twintig kleine concerten op de rol. Klaassen: ,,Onze kleinschaligheid is nu een voordeel.”

Vaste tijden

Er zijn wel aanpassingen gedaan om het festival, dat vorig jaar in totaal bijna 1000 bezoekers trok, coronaproof te maken. ,,In voorgaande jaren hadden we vaak double bills , met een concert voor de pauze en een tweede erna”, zegt Klaassen. ,,Nu zijn er alleen losse concerten van een uur, op vaste tijden: om 16 uur, 20 uur en 21.30 uur.”

Er is minder horeca en de publieksstromen worden strikt gescheiden. Klaassen: ,,Door de korte concerten krijg je meer een festivalkarakter. Ik ben benieuwd hoe dat uitpakt.”

Sinds de eerste namen bekend werden, lopen de reserveringen binnen. ,,We weten nog niet hoe terughoudend mensen zijn door corona”, zegt programmeur Frits Selie. ,,Maar door het festival juist in deze tijd wel door te laten gaan, hopen we dat de nieuwsgierigheid wordt geprikkeld. Dat mensen denken: ‘We gaan naar musici die we nog niet kennen en muziek beluisteren die niet op internet staat.’ In de popmuziek heb je veel alternatieven online. Wij doen dingen die er nog niet zijn, die nieuw zijn.”

Gevarieerder dan ooit

De programmering lijkt dit jaar gevarieerder dan ooit. Een kleine greep uit het aanbod: musici van het Prins Claus Conservatorium presenteren de wereldpremière van Tap-Blow-Dance4 van de Poolse componist Hanna Kulenty, het Ragazze Quartet en zangeres Katherine Dain voeren The Juliet Letters van Elvis Costello uit, duo Perforator komt met een absurdistische performance met veel elektronica, violiste Diamanda Dramm geeft een theatraal concert waarbij ze ook zingt, en zangeres Pitou voert met Stargaze nieuwe liederen van Morris Kliphuis uit op teksten van Lucky Fonz III.

Het Haydn Jeugd Strijkorkest is net als voorgaande jaren van de partij (in een concert met pianist Ralph van Raat), net als het Kamerorkest van het Noorden, dat in kleine bezetting muziek speelt van György Kurtág. Deze Hongaarse componist staat centraal in een reeks concerten op de afsluitende zondag. Ook het jonge supertalent Lucie Horsch (vooral bekend door haar barokinterpretaties) stelde speciaal voor Soundsofmusic een programma samen rond Kurtág, waarbij ze behalve de blokfluit ook de piano bespeelt.

Alleen Nederlandse muzikanten

,,Toen de crisis losbarstte, hebben we ervoor gekozen om alleen in Nederland woonachtige muzikanten te vragen en geen koren of grote ensembles”, vertelt Klaassen. Een van de hoofdlijnen van deze editie van Soundsofmusic is dan ook ‘het Nederlandse muziekleven in de actuele, avontuurlijke muziek’. ,,Dat leidt tot heel veel, uiteenlopende dingen”, zegt Selie. ,,Van performance-achtige concerten en crossovers richting popmuziek, tot klassieke musici die óók op avontuur sturen.”

Klaassen en Selie hopen de programmering volgende week helemaal compleet te hebben. ,,Ons programma laat zien hoe sterk en innovatief het Nederlandse muziekleven is. Het palet wordt eigenlijk steeds diverser.”

Op www.soundsofmusic.nl staat een overzicht van alle nu bekende concerten. Zondagmiddag is in het kerkje van Feerwerd een voorproefje van het festival te beleven. Jazz in Feerwerd presenteert dan het experimentele concert Murakami van groep Ikarai en vocalist Sanne Rambags, dat ook op Soundsofmusic wordt uitgevoerd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Coronavirus
menu