Festival Folly Art Norg toont voor mensen met fantasie dwaze bouwsels met (soms) diepe gedachten

Na een gedwongen pauze is zondag de derde editie van Folly Art Norg van start gegaan. Het festival tont zestien dwaze bouwsels met soms onderliggende diepe gedachten.

Pondering around (2021) van Peter Musschenga, een bezinningsplek voor hectische tijden.

Pondering around (2021) van Peter Musschenga, een bezinningsplek voor hectische tijden. Foto: DvhN

Norg is sinds 2018 het decor van een bijzonder festival: Folly Art. Steeds meer architecten, vormgevers en andere kunstenaars willen er aan meedoen. Omdat ze dan eindelijk iets zonder functie of nut mogen bedenken. En het daarna nog gebouwd wordt ook. Voor een publiek dat van kunst en wandelen in de natuur houdt.

De traditie van de folly gaat terug naar het begin van de Romantiek. Fotograaf Edith Gerritsma, co-auteur van het boek Voor de gek. Follies in het Nederland , wees zondag tijdens opening van het festival op een ontstaan in de achttiende eeuw toen welgestelde Britten hun tuinen begonnen te verfraaien met nutteloze bouwsels zoals imitatieruïnes en nepgrotten. Ze lieten zich daarbij inspireren door wat ze tijdens hun grand tours door Frankrijk, Italië en Griekenland hadden gezien.

Iedereen die fantasie heeft en handig is kan een folly maken

Anno 2021 is het bouwen van follies niet langer aan geld en klasse gebonden. De organisatoren van het Folly Art Norg laten verspreid over een route van zeven kilometer in en om Norg zien dat je er geen gerichte opleiding voor hoeft te volgen. Hoewel veel bouwers een kunstzinnige of bouwkundige achtergrond hebben, kan in principe iedereen die fantasie heeft en handig is een folly maken.

Dat bewijst bijvoorbeeld Mischa van Huijstee, tuinier en dichter te Smilde. Geïnspireerd door de tiny house-beweging, de kinderserie Barbapapa en het idee dat de problemen van deze tijd om maatwerk vragen, timmerde hij een reeks huisjes. voor de familie Opmaat Elk familielid heeft een eigen onderkomen, ook de hond. De maatvoering verschilt per gezinslid, de communicatie gebeurt via sociale media. Niemand loopt elkaar nog in de weg.

‘De natuur kan heel goed zonder ons’

Dat bewijzen ook oud-sportleraar Michel van Kruchten uit Norg en voormalig ambulancechauffeur Jan Otte uit Een. Samen bouwden ze een groot omgekeerd vogelhuis. Wie binnentreedt, krijgt via een optische truc de buitenwereld weer in juist perspectief te zien. ‘Wat de mens ook doet en probeert, hoe de mens de boel ook op zijn kop zet, de natuur kan heel goed zonder ons’, motiveren Van Kruchten en Otte hun dwaze bouwsel.

Het festival heeft in korte tijd een goede naam opgebouwd. Dat blijkt onder meer uit het aantal aanmeldingen. Waren het er in 2018 nog 19, een jaar later lagen er 58 en voor de huidige editie zijn 109 voorstellen in ingediend. Uiteindelijk konden er 16 worden uitgevoerd. Net als voorgaande jaren zijn er opvallend veel afkomstig van theatervormgevers en jonge architecten.

Waarschuwingen voor populisme, extremisme en racisme

Architect Klaas de Jong uit Oudebildtzijl ziet het festival als mogelijkheid om zonder belemmeringen een eigen idee te kunnen uitvoeren. Voor zijn folly ontwierp hij met hout en metaal drie fragiel ogende kubussen. Voor de bouw schakelde hij Mick de Haan en Dieter Ingels in. De kubussen staan voor vrede, vrijheid en verdraagzaamheid. Je ziet het er niet aan af, maar volgens De Jong waarschuwen ze voor populisme, extremisme en racisme.

Het ontbreken van een functie of nut wil niet zeggen dat er geen achterliggende gedachte is, bewijst ontwerper Peter Musschenga uit Groningen. Zijn Pondering around bestaat uit een loopplank naar spiegelende lamellen waarachter zich een ‘schiereiland’ bevindt met uitzicht op een idyllisch meertje. Musschenga spreekt van ‘een ruimte waar je je even kunt onttrekken aan de hectiek en prikkels van de dag’. Met andere woorden: een hedendaags moment voor jezelf. Net zoals de beroemde schilder Caspar David Friedrich in 1818 zijn wandelaar boven de nevelen liet beleven. Romantischer wordt het niet.

Folly Art Norg duurt t/m 29 augustus. Zie follyartnorg.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu