FestivalDerAa heeft nu echt alles mee

La Fanfaria del Capitan sloot FestiValderAa feestelijk af. Foto Jaspar Moulijn

Een recordbezoek plus een binnengehengelde vergunning voor tenminste nog eens zes jaar, FestiValderAa in Schipborg kan terugkijken op een gesmeerde editie.

Het weer had niet beter gekund voor een theater- en muziekfeest in de openlucht. ,,Er waren ergens tussen de 9873 en 9875 bezoekers’’, parodieerde festivaldirecteur Henk Jongebloed bij zijn afsluiting de slagen in de lucht, die altijd bij grote evenementen worden gemaakt. Maar dat het nog nimmer zo druk is geweest, staat vast. Net zo vast als de status die FestiValderAa zich heeft verworven: ook landelijke kranten tipten het inmiddels als een mooi cultureel uitje. Jongebloed: ,,FestiValderAa heeft al op 7-jarige leeftijd de status van volwassenheid bereikt.’’

Er is geen voorteken dat na zeven vette jaren straks zeven magere volgen. Qua capaciteit groeit het festival langzaam naar zijn tax – de organisatie houdt in het spoor van Staatsbosbeheer rekening met de tere omgeving van de Drentsche Aa – maar het aanbod van gezelschappen en muzikanten wordt met de groeiende reputatie alleen maar groter.

Neem Koos Terpstra, ooit artistiek leider van het NNT, en nu samen met Nhung Dam in Schipborg voor haar voorstelling Ha Ha Happiness . ,,Man, wat is het hier geweldig. Alleen al hoe het centrale terrein eruitziet’’, zei hij glunderend. ,,Ik heb al tegen Henk gezegd, als ik je volgende keer ergens mee kan helpen, graag!’’ Ha Ha Happiness werd gemaakt voor Oerol, aan zee dus, en nu omgebatterijd voor het stroomdal, waarop het publiek uitkeek. ,,Deze omgeving gaf het verhaal nog meer diepte’’, voelde Nhung Dam.

Zoals te verwachten was Old Gangsters Never Die van YoungGangsters met zijn gooi, smijt en piefpafpoef-pret een publiekslieveling. Veel bijval oogstte ook Bleek-neusjes van Hans Man in ’t Veld en Koen Jantzen (voormalig baas van De Noorderlingen). Die bijval was op zijn plaats. De voorstelling is gemaakt omdat vijftig jaar geleden het Biovacantieoord in Bergen sloot, een strenge instelling voor kinderen die moesten aansterken. Adriaan van Dis leverde tekstbijdragen aan deze bijzondere theatrale wandeling door een duinachtig stuk bos nabij Zeegse, die het leven van de kinderen en hun verzorgsters nu eens geestig, dan weer ontroerend weergaf. Een piekmoment in het festival.

De Noorderlingen kwamen zoals eerder geschreven sterk voor de dag en ook het Groningse Jonge Sla deed dat met De Wraak van Ifigeneia , geregisseerd door Philippien Bos en Grytha Visser, als flitsende tragikomedie met volwassen spel van een sterke Robin van Dijken, Anniek Akkerman (die mimiek ook als ze even níks zegt, Wytse Algra, en Corné Kosse die als Agamemnon langdurig en geestig uitlegde hoe verschrikkelijk saai een monoloog kan zijn. Een fijn stuk.

Op het sfeervol vormgegeven festivalterrein – Karin Post – speelde Garage TDI voor een groot publiek Rouwkost , waarin leven (Annemieke Funneman) en dood (Marjet Spook, ook zang en viool) elkaar op confronterende maar luchtige ontmoeten bij een pracht van een lijk-wagen, een door vormgever Harm Naayer ook nog gepimpte Cadillac. Helaas mocht de wagen omwille van de natuur geen meter rijden. ,,Let op het slotliedje van Marjet. Ik wilde dat al inzenden voor de Annie M.G. Schmidt-prijs. Zelf gemaakt!’’, zei Naayer bewonderend.

Bij het grote muziekpodium viel andermaal de geluidskwaliteit hier op, een combinatie van Mertens (Eelde) en de natuurlijke akoestiek. Of het nu het uitgekiende Sue The Night was, de feestelijke soul van The Tibbs, de reggae van The Dubbeez of het theaterconcert (en dus hier gewaagd) van Paul de Munnik: het golfde spathelder over het terrein. Het moet een feest zijn om hier te spelen.

Iets om over na te denken: bij zoveel publiek is het aanbod aan eettentjes mager. De rijen waren soms kolossaal. En nog iets: de ‘cuba’s’, de bazen uit het culturele leven, zouden zich na de provinciale openingsborrel meer bij de voorstellingen en optredens mogen vertonen. Zeker in de jaren – zoals dit – dat de smoes van al op vakantie zijn niet opgaat.

Nieuws

Meest gelezen

menu