FestivalderAa in Schipborg weet zich financieel gesteund door Fonds Podiumkunsten

FestivalDerAa in Schipborg gaat in juli niet door. Foto: Archief/Knelis

Het Fonds Podiumkunsten geeft vanaf 2021 aan 58 festivals en 78 theatermakers en producerende instellingen een subsidie van meerdere jaren.  Het FestiValderAa in Schipborg is een van de festivals die een bijdrage krijgt.

Vrijwel alle positief beoordeelde festivals krijgen definitief een programmeringsbijdrage. En elk festival dat werd voorgedragen voor een organisatiebijdrage, krijgt die ook echt. Er zijn ook nieuwe festivals bij, zoals Roadburn en FestiValderAa.

Van grootschalig en multidisciplinair tot klein

”We ondersteunen de komende vier jaar een grote diversiteit aan festivals door het hele land: van grootschalig en multidisciplinair tot klein en opererend in een niche”, zegt directeur Henriëtte Post.

Voor festivals werd een aparte regeling gemaakt, aldus het fonds. ”Een die beter inspeelt op de variëteit aan festivals en hun lokale inbedding. Voor beide subsidies zijn per landsdeel (Noord, Oost, West, Midden en Zuid) verschillende bedragen beschikbaar. Door per landsdeel te werken, is een goede landelijke spreiding gegarandeerd.”

Nieuwkomers aan het subsidiefront

Van de aanvragers onder de makers en instellingen krijgt 39 procent een meerjarige subsidie. Ook hier is plaats gemaakt voor 33 nieuwkomers aan dit subsidiefront, zoals het Amsterdams Andalusisch Orkest, Rose Stories, Eva Line de Boer (Stichting Euphoria), Tjon Rockon (Grande Loge), Jasper van Luijk (Shifft) en Miranda Lakerveld (World Opera Lab).

Onder de afvallers is WENDE, de stichting van zangeres Wende Snijders. Het fonds is weliswaar vol lof over haar, haar werk en ideeën, maar ”doordat de nadruk in de aanvraag ligt op het onderzoek en het creatieve proces, en minder op de concrete uitwerking, bieden de plannen echter geen helder beeld van het beoogde resultaat”.

Aanvragen ingediend voor coronacrisis

Ook Firma Mes, met name bekend van De Gijzeling over de gijzeling in de Franse ambassade in Den Haag in 1974, krijgt niets van het fonds. Het spel en de regie getuigen volgens de beoordeling van kwaliteit, maar er worden weinig spannende keuzes gemaakt. En het gezelschap ”gebruikt een vorm van vertellend theater die in het veld niet onderscheidend is”.

De aanvragen werden op 2 maart ingediend, vlak voordat de coronacrisis losbarstte. ”Wij gaan daarom ook met alle gehonoreerde aanvragers kijken of en hoe effecten van Covid-19 de ingediende plannen beïnvloeden en welke aanpassingen nodig zijn. Op die manier willen we proberen de consequenties zoveel mogelijk te beperken”, vertelt Post.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu