Film over Veenhuizen van wankelend Beeldlijn is te zien op festival in Barcelona

De documentaire Het gevangenisdorp over Veenhuizen van Jaap de Ruig, die is geproduceerd door de in haar bestaan bedreigde Stichting Beeldlijn, is prominent aanwezig op een festival in Barcelona.

Beeld uit de Beeldlijn-film 'Het gevangenisdorp' van Jaap de Ruig, met links Mariët Meester.

Beeld uit de Beeldlijn-film 'Het gevangenisdorp' van Jaap de Ruig, met links Mariët Meester.

De film van De Ruig is een van de dertien Nederlandse producties die zijn geselecteerd door het filmfestival Muestra Internacional de Cine Etnográfico. De organisatoren zien Het gevangenisdorp als een voorbeeld voor audiovisuele producties over onderzoek naar erfgoed dat de leefomgeving bepaalt.

Schrijfster Mariët Meester, de partner van De Ruig en opgegroeid in Veenhuizen, spreekt in de film met (oud-)Veenhuizers over hun geschiedenis met de plaatselijke gevangenis. Gaandeweg geeft Het gevangenisdorp een beeld van de zeden en gewoonten in het dorp. De film wordt daar woensdagavond om zes uur vertoond.

Lot van Beeldlijn wordt volgende week bepaald

De Groningse Stichting Beeldlijn dreigt in de raadsvergadering van 18 november haar gemeentesubsidie kwijt te raken, de opgebouwde collectie documentaires ten spijt. Die films zijn met name gefocust op de cultuur in het Noorden; van Rutger Kopland, via Matthijs Röling, tot het Veenkoloniaal Orkest en Theater te Water. Alleen een provinciale subsidie is onvoldoende om Beeldlijn overeind te houden, betoogde Beeldlijn-producent Jo Willems tijdens de inspraakronde.

Daarmee zou niet alleen de cinematografische geschiedschrijving van Groningen en omgeving droogvallen, maar met Beeldlijn ook de vaste opdrachtgever voor vijftien noordelijke filmmakers verdwijnen. Zij zitten, is de ervaring in de ons-kent-ons-wereld, te ver af van de Randstedelijke geldschieters om een kans te maken op financiering van films die hier spelen.

Onmisbaar als fondsenwerver

Zo dreigt straks de hele Groningse filmcultuur kind van de rekening te worden en verdampt hier ook werkgelegenheid. Beeldlijn regelde als spin het web in de afgelopen drie jaar drieënhalve ton van particuliere fondsen voor de financiering van zeven filmproducties waaraan nu wordt gewerkt, door regisseurs, cameralieden en technici.

Het gevangenisdorp is ook hier te zien:

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu