Flink afzien, kapotte knieën en een busongeluk in competitief reisprogramma 'Race across the world'

Groepsoudsten Olga Commandeur en haar man Frank Maanders in 'Race across the world'.

Groepsoudsten Olga Commandeur en haar man Frank Maanders in 'Race across the world'. Foto: RTL

Ze hebben allebei een kunstknie, kunnen niet zo hard rennen en zijn de oudsten van de groep, maar vitale zestigers Olga Commandeur (64) en haar man Frank Maanders (62) zijn zeker niet voor een kleintje vervaard.

In Race across the world reizen Olga Commandeur en Frank Maanders vanaf Mexico-City 14.000 kilometer over land en water in een poging als eerste van vijf BN’er-stellen het meest zuidelijke puntje van Latijns-Amerika te bereiken.

Dat gaat niet zonder hindernissen. Bankpassen en mobiele telefoons zijn ingeleverd, een vliegtuig nemen naar het Argentijnse eindpunt Ushuaia is uit den boze. Bovendien moeten ze op de kleintjes letten, er is maar beperkt budget op hun reis door zeventien Midden- en Zuid Amerikaanse landen. Deelnemers Dominic Seldis en dochter Kathy, Howard Komproe en vriend Dré en Bastiaan Ragas en zoon Sem beknibbelen op van alles.

Streepje voor

Nederland in beweging -presentatrice Olga en partner Frank hebben echter een streepje voor. Ze hebben al heel wat reiservaring achter de rug in de 20 jaar dat ze nu samen zijn. „We reizen graag low-budget”, vertelt de oud-atlete. „Maar wel op een andere manier dan nu. Meestal maakt Frank van tevoren thuis een hele planning en hobbel ik er een beetje achteraan.”

Frank: „Ik ben van het vooruit kijken, dat was nu lastig, want we hadden geen idee wat ons te wachten stond. Je moet je zien te redden zonder kaart en telefoon. Elk land heeft ook z’n eigen geld, je gaat 30 jaar terug in de tijd. Je moet het hebben van de mensen die je tegenkomt en direct handelen in het moment.”

Oplichter

Olga: „Daarbij spraken we eigenlijk geen woord Spaans. Wat wel scheelde is dat we al twee keer eerder een gedeelte van deze reis hadden gemaakt.”

Ze hebben spannende tijden beleefd. „We hebben in een bus gezeten die van de weg is geraakt en een greppel inreed. Dan sta je wel even te shaken ja, ook omdat de bus dreigde te kapseizen. Gelukkig bleef Frank heel kalm. Hij herpakte zich gelijk, daaraan zie je ook hoe nuchter hij is en daardoor werd ik ook rustig.”

Ook kwamen ze oog in oog te staan met een oplichter, die net deed of hij zijn geld was verloren. Olga: „Je eerste reactie is om hem te helpen, maar omdat we tijdens een eerdere reis wel eens beroofd zijn ben je toch iets meer op je hoede. Je leert wel van van dat soort situaties.”

Haar grootste uitdaging was echter om in het moment te blijven. „Ik ben competitief ingesteld, je wil er niet als eerste uitgaan. Het is een race, maar je wil ook genieten omdat je misschien nooit meer in dat land komt. Dat staat op gespannen voet met elkaar.”

Expeditie Robinson

Met het programma hoopt ze leeftijdsgenoten te inspireren weer eens de rugzak op te pakken. „Dat oudere mensen denken: dat kunnen wij ook. Ik zou het in ieder geval zo weer doen.”

Tv-kok Hugo Kennis en zijn reismaatje presentatrice Eva Cleven hadden zo hun eigen tactiek om op het eindpunt terecht te komen: de tas van Hugo heeft ze er doorheen geholpen. „Mijn hele rugzak zat vol met mueslirepen en blikjes olijven, ik had 23 kilo bagage. Op het laatst waren de repen helemaal geplet.”

Eva: „Ik kan geen mueslireep meer zien.”

De twee kennen elkaar van Expeditie Robinson . Hugo: „We zijn gewend te overleven op weinig eten. Eva is iemand met wie ik al eerder af heb afgezien. Dan weet je: het komt wel goed, hoe dan ook.”

Zuinig doen

De strategie was zuinig doen. Hugo: „We hebben eigenlijk Expeditie Robinson in Zuid-Amerika gedaan met zo weinig mogelijk eten. We hebben alles gebudgetteerd. Kochten nooit zomaar een kaartje op het station, maar vergeleken de prijzen. Ook samen in een bed slapen was goedkoper, zonder airco want dat was dan weer duurder. Dat scheelde een dollar per nacht, dat is toch weer twee bananen en een Oreo. Kortom: je lunch.”

De band tussen de twee is alleen maar sterker geworden. Eva: „Je bent zo op elkaar aangewezen. Je moet met elkaar door. Zit je met je diarree op een 12 uur durende busrit.”

Hugo: „We waren samen een sterk duo, als ik een rotdag had stapte Eva naar voren en andersom. Ik wist al, dit wordt een zware reis. Ik moest iemand hebben met wie ik het aandurfde. Je krijgt stress en honger, je voelt je oncomfortabel. Ik zou zelfs mijn beste vrienden niet meenemen, maar bij Eva weet ik wat ik aan haar heb.”

Woensdag RTL 4, 20.30 uur