Deze films van het IFFR zijn online te zien via Forum Groningen (dat hoopt op een 'fysiek' zilveren jubileum in juni)

De Groningse versie van het Internationaal Film Festival Rotterdam viert zijn 25-jarig bestaan. Maar ja, het is voorlopig nog online behelpen. Van 1 t/m 7 februari is een selectie van 8 films van het IFFR via Forum Groningen te zien.

Riders of Justice, de Deense openingsfilm in Rotterdam, van de maker van Adam's Apples, met achter het stuur Mads Mikkelsen.

Riders of Justice, de Deense openingsfilm in Rotterdam, van de maker van Adam's Apples, met achter het stuur Mads Mikkelsen.

Begin juni hoopt Forum Groningen een vierdaags, zilveren filmfeestje mét publiek te vieren. Hoopt inderdaad, benadrukt Henk Klein Wassink, ,,want ik durf nergens op te rekenen, door schade en schande wijs geworden.” De Groningse filmprogrammeur heeft immers eerder voor jan doedel een lokaal programma-met-bezoek voor IDFA (november) een eentje voor IFFR (volgende week) bijeen zitten puzzelen.

Waar Groningen voor zilver gaat, stevent Rotterdam af op goud: de 50ste editie. Wat sowieso kan doorgaan is de online versie van het Rotterdamse festival, van 1 tot en 7 februari. Daar kan dus de hele wereld op inhaken. ,,Toch hebben wij speciaal acht films uit het Rotterdamse aanbod geselecteerd voor de festivalwebsite van Forum Groningen . Het gaat om een mooie keuze denk ik, grotere titels die later nog eens in ons reguliere programma zullen terugkeren. Wie zo’n film via onze site bekijkt, steunt niet alleen het IFFR maar ook Forum een beetje.”

Een thuiskijkticket kost 8,50 euro. ,,De films worden aangevuld met vooraf opgenomen inleidingen, en/of interviews met de makers.”

Het ‘echte’ festival in juni

Van 3 tot en met 6 juni moet dan de Groningse jubileumeditie alsnog ‘echt’ worden afgewerkt, vrijwel gelijk op met de live-versie van het moederfestival in Rotterdam, dat zijn vijftigste jaargang viert en een dag eerder begint. Klein-Wassink: ,,Dan hebben we, luidt de bedoeling, binnen dat feestje een volwaardig programma, in opzet vergelijkbaar met dat van eerdere edities.”

Dat had ook niet een week eerder op de Forum-agenda moeten staan, want vorige week maakte de veiligheidsregio net bekend dat alle evenementen tot en 31 mei sowieso taboe zijn. Hoe dat juni-programma eruit zal zien staat nog niet vast, en dus al helemaal niet of en zo ja welke gasten zullen opdraven. Wat wél vaststaat is dat via Picl en dus online een selectie succesfilms uit het bestaan van het IFFR te zien zal zijn.

Het achtdelige aanbod van het Forum

De IFFR-films die de Forum-site aanbiedt zijn:

Riders of Justice (Denemarken, Andreas Thomas Jensen). De openingsfilm in Rotterdam, een zwarte komedie van de maker van Adam’s Apples , ook nu weer met Mads Mikkelsen. Een treinongeluk leidt tot therapeutische wraakoefeningen.

Beginning (Frankrijk, Dela Kulumbegashvilli). De vrouw van een kerkleider wil weg van het Georgische platteland als extremisten de in aanbouw zijnde kerk vernietigen. Haar man bagatelliseert haar angsten en als haar vervolgens duidelijk wordt gemaakt dat ze als vrouw niks te vertellen heeft, gaat ze in de aanval tegen het patriarchaat.

Mandibules (Frankrijk, Quentin Dupieux). Twee lanterfanters trekken de kofferbak van een auto auto open en treffen daarin een vlieg van enorme afmetingen aan (maatje labrador). Ze menen het beest zodanig af te kunnen richten dat ze er een mooie duit mee kunnen verdienen. Kortom, een absurdistische film.

Sweat (Polen, Magnus van Horn). Een fitnessfenomeen annex ‘influencer’ Sylwia, met honderdduizenden volgers, deelt niet alleen haar skills maar ook haar persoonlijke beslommeringen, tot leedwezen van haar management. Als ze wordt vervolgens wordt gestalkt door een man met ook nog pathetische trekjes, herkent ze bij zichzelf gaandeweg steeds meer van diens eigenaardigheden.

Quo Vaidis, Aida (Bosnië en Herzegovina, Jana Duricic). Aida is tolk op de VN-basis van Nederlandse militairen in Srebenica en moet de orders van deze basis aan de plaatselijke bevolking overbrengen. Alleen gaat ze steeds minder geloven in de boodschap van de militairen.

Mitra (Nederland, Kaweh Modir). De dochter van Haleh, een wetenschapper, is tientallen jaren geleden in Iran geëxecuteerd. Nu denkt ze de stem van Leyla, de vrouw die haar dochter heeft verraden, te herkennen. Tijd voor wraak. Maar helpt dat? En hoe betrouwbaar is het geheugen na zo’n traumatische ervaring?

Dear Comrades! (Rusland, Andrej Konchalovski). Liudmila is een partijbestuurder in een stad in het zuiden van de Sovjet-Unie. Als trouwe aanhanger van het bewind pleit ze voor keihard optreden tegen een fabrieksstaking, waarbij haar dochter de kant van de arbeiders kiest. Liudmila komt tot het besef dat haar dochter mogelijk is omgekomen. Haar wereldbeeld kantelt.

Dead & Beautiful (Nederland, David Verbeek). Vijf verveelde jongeren uit een steenrijk milieu blijken na een vreemde nacht in Taipei te zijn veranderd in vampiers. Paniek! Is dit wat ze echt zijn? Wie is nog te vertrouwen? Ze zoeken het ieder voor zich uit, op rijke maar onbehaaglijke locaties waar vragen opdoemen over thema’s als geweld, isolatie en onschuld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Festivals
Groningen
menu