Forum Groningen viert 70-jarig bestaan weekblad Donald Duck

Illustratie: Disney

Donald Duck kreeg precies zeventig jaar geleden een eigen weekblad. Reden voor strip-, animatie- en gamemuseum Storyworld in Forum Groningen deze straatarme en opvliegende eend in matrozenpak in de schijnwerpers te zetten.

Dat doet het met een vijf maanden durende expositie, waarin het productieproces van de Donald Duck-strips centraal staat. Behalve aan het tekenwerk en het inkleuren van de strips wordt daarbij ook aandacht geschonken aan het scenario van de Donald Duck-verhalen – bezoekers ontdekken hoe Frank Jonker en Jan Kruse de verhalen schrijven.

In de Spotlightzaal van Forum Groningen worden originele strips en illustraties tentoongesteld, waarbij verschillende fasen uit het tekenproces te zien zijn. Storyworld toont onder andere werk van tekenaars die op dit moment meewerken aan het weekblad Donald Duck , onder wie Michel Nadorp, Maarten Gerritsen, Jan-Roman Pikula, Henrieke Goorhuis en Tim Artz.

Wie zich afvraagt hoe het weekblad er in de jaren 50 of een van de andere decennia uitzag, kan op verschillende etages van het Forum oude exemplaren bewonderen.

Verder heeft Forum Groningen een randprogramma opgesteld voor kinderen. Met onder meer een speurtocht geïnspireerd op de rubriek Mickey lost ’t op , workshops stop-motion en een kinderlezing over Donald Duck. Bekijk voor het volledige programma de website: storyworld.nl/donald-duck.

Museum in Noordwijk

Naast Storyworld besteedt het Museum of Comic Art (MoCA) in Noordwijk aandacht aan het 70-jarig bestaan van het weekblad Donald Duck . Omdat dit museum en Storyworld hun thema’s op elkaar hebben afgestemd, kan worden gesproken van een dubbeltentoonstelling. Waar in Storyworld het productieproces centraal staat, maken bezoekers bij MoCA kennis met de vele Nederlandse tekenaars van het weekblad Donald Duck.

De expositie loopt van 3 juni tot en met 30 oktober.

Nieuws

Meest gelezen

menu