Fotograaf Roelof Bos legt lockdown én Supermaan vast in Winsum: 'Want kniezend op de bank zitten, daar heb je niets aan'

Wat doet een fotograaf in tijden van corona? Fotograferen. Roelof Bos liet zich inspireren door het thuisblijven tijdens de lockdown.

‘Supermoon van 7 mei’

‘Supermoon van 7 mei’ Foto: Roelof Bos

In het dagelijks leven werkt Roelof Bos als fotograaf in opdracht van bedrijven. Aan vrij werk komt hij nauwelijks toe. Nu is dat anders. ,,Het is rustiger”, vertelt de fotograaf uit Winsum. ,,Dat geeft ruimte voor het uitvoeren van ideeën die ik normaal op de lange baan schuif. Dit project kon ik mooi aan de actualiteit koppelen.”

Bos doelt op een serie foto’s geïnspireerd op ons thuisleven tijdens de lockdown. Het betreft composities die zo in scene zijn gezet en zo zijn nabewerkt dat ze vertellen over hoe we dit voorjaar doorkomen: hoe we klussen, Koningsdag vieren, hoe we herdenken, steun en contact zoeken.

‘De schemering zegt iets over de overgang waarin we nu zitten’

,,Het begon met een idee, vervolgens zocht ik er een huis en een persoon bij”, vertelt Bos. ,,Daarna was het een kwestie van componeren en bewerken. Soms plakte ik er een andere lucht in, om het spannender te maken. Ik wilde per se schemertijdstippen, niet alleen omdat de schemering fotografisch mooi is, maar ook omdat het iets zegt over de overgang waarin we nu zitten.”

De foto’s zijn voornamelijk in Winsum en omgeving gemaakt. Voor zijn 4 mei-tafereel vroeg hij zijn eigen vrouw met een trompet bij het raam te gaan staan. Voor de dag waarop de supermaan verscheen, was in de buurt een zoon des huizes bereid met een camera voor het zolderraam te gaan staan. Een kennis met een liefde voor atlassen en kaarten leende zich voor een foto over het verlangen naar verre reizen.

‘Uren achter de computer, die tijd gunde ik mezelf nu dus wel’

Normaal wordt Bos gevraagd werk te maken met een back to basic-gevoel, foto’s zonder veel opsmuk. Ook daarom was het prettig om eens flink uit te pakken. ,,Vooraf iets regelen en het maken van de foto kost niet eens zo veel werk, maar daarna uren achter de computer zitten, die tijd gunde ik me nu dus wel.”

De lockdown-serie laat zien hoe Bos graag werkt. ,,Toen ik eind jaren negentig aan de fotoacademie studeerde begon het digitaal bewerken van foto’s net op te komen. Wat mij van jongs af aan fascineert, is dat je met fotografie iets kunt maken wat een ander niet direct kan zien. Een fotograaf is dan een schilder die een camera als gereedschap gebruikt voor het verwezenlijken van soms complexe ideeën.”

‘Kniezend op de bank zitten, daar heb je niets aan’

Het gewone fotograferen is er door de crisis niet makkelijker op geworpen. ,,Er zijn opdrachtgevers die nu de hand op de knip houden. Er zijn opdrachtgevers die zich juist nu willen laten zien. En dan is er de praktische kant: dat je niet meer zomaar ergens naar toe kan gaan om je werk te doen, maar met allerlei beperkingen te maken hebt.”

Al met al heeft Bos momenteel minder werk. Hoe dat straks gaat, daar wil hij zich op dit moment niet druk om maken. ,,Dat is ook een deel van de motivatie achter deze serie: even met iets anders bezig, niet piekeren. Want kniezend op de bank zitten, daar heb je niets aan. Ik draai het liever om en probeer er iets van te maken.”

Voor de complete lockdown-serie van Roelof Bos zie www.roelofbos.com

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Coronavirus
Aanrader van de redactie
menu