Fotograaf Siese Veenstra uit Groningen genomineerd voor nieuwsfoto-prijs

Boeren forceren de deur van het provinciehuis tijdens een demonstratie in oktober vorig jaar. Foto: Siese Veenstra

De Groninger fotograaf Siese Veenstra is genomineerd voor de Jos van Leeuwenprijs voor zijn foto van boeren die het provinciehuis in Groningen bestormen.

De prijs van het ANP en fotobureau Hollandse Hoogte is vorig jaar in het leven geroepen als waardering voor echte Nederlandse nieuwsfotografie.

Er zijn naast Veenstra nog vier genomineerden. Ze horen op 23 januari wie zich fotograaf van het jaar 2019 mag noemen.

Van vonkenregen tot geimproviseerd zwembad

De andere kanshebbers zijn Marcel van Hoorn (met een foto van wielrenner Mathieu van der Poel na zijn spectaculaire overwinning in de Amstel Gold Race), Eric Brinkhorst (de vonkenregen van de vreugdevuren in Scheveningen in de nieuwjaarsnacht 2018/2019), Robin van Lonkhuijsen (het dode slachtoffer van de schietpartij in de tram in Utrecht) en Marcel van den Bergh (jongeren nemen een duik in een geimproviseerd zwembad op een van de heetste dagen van het jaar).

Publieksprijs

Een vijfkoppige jury - onder wie Jos van Leeuwen zelf - bepaalt wie de Jos van Leeuwenprijs 2019 krijgt. Daarnaast wordt een publieksprijs uitgereikt door Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib.

Deze winnaar wordt gekozen uit de fotografen die de meeste stemmen hebben gekregen via een maandelijkse nieuwsbrief. Het publiek kan maandelijks stemmen op de foto van de maand. De foto van de maand is automatisch genomineerd voor de publieksprijs.

De genomineerden voor de publieksprijs zijn Eric Brinkhorst, Arie Kievit (2x), Robin van Lonkhuijsen, Olaf Kraak, Marcel van Hoorn, Roland Heitink, Manon Bruininga, Phil Nijhuis en Remko de Waal (2x).

Winnaars 2018

Alexander Schippers won vorig jaar de Jos van Leeuwenprijs voor zijn foto van met olie besmeurde zwanen in Hoek van Holland.

Steven van den Kruit won de Publiekprijs 2018. Hij fotografeerde de man die op Amsterdam Centraal toeristen met een mes had aangevallen en door de politie onder schot werd gehouden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu