Fransema-collectie krijgt nieuwe plek in Museum Møhlmann in Appingedam. 'Ekke Fransema heeft de geschiedenis van de provincie Groningen vastgelegd'

De zogeheten Fransema-collectie verruilt multifunctioneel centrum Kabzëel in Appingedam voor Museum Møhlmann in dezelfde stad. Wethouder Meindert Joostens van de gemeente Eemsdelta en Rob Møhlmann zetten woensdag hun krabbel onder de bruikleenovereenkomst.

Meindert Joostens en Rob Møhlmann.

Meindert Joostens en Rob Møhlmann. Foto: Eigen foto

De Fransema-collectie bestaat uit ongeveer 4500 zeldzame boeken, verzameld door de Noord-Groninger jurist Ekke Fransema. Na diens dood in 1928 kreeg de plek in de openbare bibliotheek van Appingedam, vanaf 1984 in het zogenoemde Fransema Kabinet.

Gemeente stelde middelen beschikbaar

Na de verhuizing van de bibliotheek naar het Professor Cleveringaplein in 2017 verhuisde de collectie naar multifunctioneel centrum Kabzëel in Appingedam; in afwachting van een nieuw onderkomen. In januari 2020 besloten burgemeester en wethouder van de toenmalige gemeente Appingedam dat de collectie zou worden ondergebracht bij Museum Møhlmann. De gemeente stelde daarvoor ook financiële middelen beschikbaar.

Stichting Fransema heeft het eigendom van de collectie woensdag formeel overgedragen aan de gemeente Eemsdelta. De gemeente heeft met Museum Møhlmann een bruikleenovereenkomst gesloten voor het beheer en het openbaar stellen van de collectie aan bezoekers.

‘Deze prachtige verzameling documenten en boekwerken, zoals oorkondes, historische documenten en zeldzame boekwerken, krijgt in Museum Møhlmann een mooie plek’, stelt wethouder Meindert Joostens in een persbericht. ‘Ekke Fransema heeft de geschiedenis van de provincie Groningen vastgelegd. Een geschiedenis waar we trots op zijn. Naast onze wierden, kerken, orgels, borgen en andere monumentale gebouwen vinden we het belangrijk dat deze vorm van ‘roerend’ erfgoed zorgvuldig wordt bewaard en voor het publiek tentoongesteld.’

Eigen onderkomen in museum

De collectie krijgt een volledig eigen onderkomen in het museum. De traditie van de Fransema-lezing over een historisch of cultureel onderwerp wordt in 2022 nieuw leven ingeblazen.

Rob Møhlmann: ‘De Fransema-collectie is niet alleen een interessante collectie voor Groningen en Ommelanden. De collectie is met de persoonlijkheid van Ekke Fransema al bijna een eeuw lang ook een Damster-verhaal. Toen de collectie voor Appingedam in de vergetelheid dreigde te raken, heb ik gemeend hiervoor een nieuw kabinet te moeten creëren. Zo blijft de collectie voor de stad Appingedam behouden.’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu