GRID Grafisch Museum pakt uit met voorlopig laatste tentoonstelling aan de Sint Jansstraat in Groningen. Kunst van onder anderen Alechinsky, Armando en Dumas te zien

De voorlopig laatste tentoonstelling in het GRID Grafisch Museum aan de Sint Jansstraat in Groningen wordt vrijdag geopend. Foto: GRID

De voorlopig laatste tentoonstelling in het GRID Grafisch Museum aan de Sint Jansstraat in Groningen wordt vrijdag geopend. Het gaat om Grafiek Werkt, Keuze uit de collectie van PostNL.

Ruim 80 werken van 45 binnen- en buitenlandse kunstenaars zoals Pierre Alechinsky, Armando, Marlène Dumas, Charlotte Mutsaers en Ben Vautier zijn vanaf zaterdag te zien. Het museum, dat is gevestigd in het karakteristieke pand aan de Sint Jansstraat, wordt in 2023-2024 verbouwd.

Tentoonstelling

Het voormalige Staatsbedrijf der Posterijen Telegrafie en Telefonie heeft volgens directeur Fronique Oosterhof een rijke traditie op het gebied van kunst en vormgeving. ‘Een traditie die al begon in de jaren ‘20 van de 20e eeuw. Dat is natuurlijk terug te zien in de ontwerpen voor de postzegels, maar ook aan de ontwerpen van bijvoorbeeld formulieren en kantoormeubilair werd veel aandacht besteed’, vertelt ze.

De PTT werd in de loop der jaren een belangrijke opdrachtgever voor kunstenaars en vormgevers. ‘Bovendien huldigde men het principe: ‘medewerkers hebben recht op kunst’. In kantoren, gangen, bedrijfskantines en sorteerhallen hing, en hangt nog steeds, werk van moderne en hedendaagse kunstenaars. Om de vele werkplekken door heel Nederland van kunst te voorzien lag het voor de hand om werk in oplage in de bedrijfscollectie op te nemen. Grafiek dus!’, verklaart de directeur.

Het museum selecteerde kunst die past bij een grafisch museum. Van de etsen van Sigurdur Gudmundsson tot de houtdrukken van Jan van der Zee en een linosnede van Jeanne Bieruma Oosting. Van de zeefdrukken van Charlotte Mutsaers tot de multiple van Ben Vautier. Van Marlène Dumas, die momenteel een grote expositie heeft in Palazzo Grassi, Venetië, hangt een serie grote portretten.

De tentoonstelling is tot en met zondag 18 december te zien.

Nieuws

menu